Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЗелена аптека: чим корисний піщаний безсмертник?

Зелена аптека: чим корисний піщаний безсмертник?

Этот материал также доступен на русском языке
У народній медицині сухі суцвіття цміну використовують у широкому діапазоні.

Безсмертник піщаний – багаторічна трав’яниста рослина з дерев’янистим кореневищем і яскравими квітками, що довго зберігають забарвлення. Відомо ще під назвою цмін піщаний.

ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ

Безсмертник піщаний має антибактеріальну активність, яку пов’язують з наявністю смоляних кислот. Настій квіток має жовчогінну, протизапальну, спазмолітичну дію. Підсилює секрецію жовчі, підвищує тонус жовчного міхура та сприяє відтоку жовчі.

Стимулюючи виділення шлункового соку та уповільнюючи евакуаторну функцію шлунка та кишечника, сприяє більш якісному перетравленню їжі. Активує діяльність підшлункової залози, розширює кровоносні судини кишківника.

ЗАСТОСУВАННЯ В НАРОДНІЙ МЕДИЦІНІ

Квітки безсмертника піщаного – старовинний засіб народної медицини, що застосовувався при захворюваннях печінки, шлунково-кишкового тракту, печінки та нирок.

Народна чутка говорить, що жовті суцвіття безсмертника вказують на його цілющі властивості при жовтяниці (гепатит). Це один із випадків, коли лікарська дія рослини, що приписується йому переказом, повністю збіглася з науковими даними.

У народній медицині сухі суцвіття цміну використовують у ширшому діапазоні. Застосовують їх як сечогінний та кровоспинний засіб.

Хороший терапевтичний ефект дають відвари суцвіть при розладах шлунка, нирковокам’яної хвороби, запальних захворюваннях нирок та сечового міхура.

Вони полегшують стан хворих при гострому циститі, утрудненому та хворобливому сечовипусканні, набряках, спричинених нирковою недостатністю.

П’ють відвар цміну і при запаленні сідничного нерва.

Настій рослини застосовують при фіброміомі матки.

ЯК ПРИЙМАТИ?

Настій суцвіть (2 столові ложки сировини на 400 мл окропу настоюють 1 годину, проціджують) п’ють по півсклянки 3 рази на день до їди.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні