П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаРізнеДесять кроків до зниження стресу

Десять кроків до зниження стресу

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах війни ми постійно відчуваємо тривожність, і не всі з нас вміють справлятися з напругою та стресом. Наша психіка відмовляється приймати цю реальність.

Психологи радять, як зберегти емоційну стабільність та відносний спокій.

КРОК 1. Здійснюйте звичайні дії

По можливості не порушуйте порядок дня. Це допоможе знизити тривожність, тому що для нашої підсвідомості життя залишиться передбачуваним і повсякденним. З’явиться відчуття, що ви можете контролювати ситуацію, як і раніше.

КРОК 2. Робіть те, що хочеться

Не відмовляйте собі у маленьких радощах – це повертає почуття самоконтролю. Прислухайтеся до себе, і якщо вам хочеться чогось смачного – з’їжте, хочеться спати – спіть, дивіться фільми, читайте. Займіть себе приємними справами, які дозволять хоч на якийсь час забути тривогу.

КРОК 3. Допомагайте тим, кому важче

Будь-яка допомога оточуючим повертає людині психологічну стабільність, тому що в ці моменти ми забуваємо про себе та свої страхи. Крім того, ви відчуєте себе сильнішим і потрібнішим, тому що хтось не може без вас обійтися.

КРОК 4. Звертайте увагу на щось хороше

Незважаючи на війну, у світі залишилося багато хорошого, але ми перестали це помічати. І навіть така невелика кількість, як нова квітка на підвіконні, нова чашка або візерунок для вишивки можуть подарувати вам трохи позитиву. Не відмовляйтеся від цього.

КРОК 5. Не вступайте в песимістичні діалоги

Деякі з тих, хто нас оточує, просто люблять обговорювати катастрофи та усілякий негатив. Намагайтеся уникати таких розмов, і якщо змінити тему на позитивну неможливо, просто закінчуйте розмову та йдіть. Після цього непогано було б поспілкуватися з оптимістично налаштованою людиною, щоб позбутися «післясмаку» негативу.

КРОК 6. Знайдіть сенс і не бійтеся мріяти

Рано чи пізно війна закінчиться, тому постарайтеся уявити, чим ви займетеся після війни. Якщо ви матимете приємну мету, ви зможете легше пережити складнощі.

КРОК 7. Дякуйте за кожну дрібницю

Будьте вдячні, що у вас є дах над головою, їжа, зв’язок, а ваші близькі живі. Під час війни ці речі для багатьох стають розкішшю, тому з вдячністю ставтеся до всього, що маєте.

КРОК 8. Спілкуйтеся з близькими

Забудьте всі сварки та конфлікти з близькими та друзями. Намагайтеся поменше обговорювати війну, а більше – повсякденні проблеми або абстрактні теми. Не бійтеся висловлювати свої почуття, адже життя зараз стало ще тендітнішим, тому намагайтеся розповісти рідним, як ви їх любите і цінуєте. Головне, не виливайте на них свій гнів і роздратування – вони ні в чому не винні і перебувають у такому становищі, як і ви.

КРОК 9. Не бійтеся сміятися

Уникайте відігравати роль жертви і вірте у свої сили – ви зможете все подолати, у вас все вийде. І головне, не бійтеся сміятися, гумор – чудова розрядка у важких ситуаціях.

КРОК 10. Якщо допомагає – моліться

Якщо ви віруюча людина, моліться. Це допоможе заспокоїти нервову систему, відчути, що ви не самотні в цьому світі, і привести думки до ладу. І не забувайте слова римського філософа Сенеки: «Коли не знаєш, що робити, – роби, що має, і будь, що буде».

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні