Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк відбувається оформлення спадщини в умовах воєнного стану?

Як відбувається оформлення спадщини в умовах воєнного стану?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на важкі події, які випали на долю всього українського народу через підступну війну, розв'язану рашистами, велика кількість нотаріусів по всій території України продовжує працювати та надавати нотаріальні послуги, самовіддано виконуючи свій професійний обов'язок.

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро пояснило , як відбувається вступ у спадок в умовах воєнного стану.

Сьогодні одним із найбільш запитуваних видів нотаріальних дій залишається видача свідоцтва про право на спадщину і, відповідно, у громадян виникають певні питання, на найголовніші з яких ми хотіли б відповісти. Ось деякі з них.

Що робити, якщо немає можливості подати заяву про прийняття спадщини чи відмову від її прийняття за місцем відкриття спадщини?

Сьогодні такі заяви можна подати до будь-якого нотаріуса на території України, незважаючи ні на останнє місце проживання спадкодавця, ні на місцезнаходження нерухомості, яка може входити до складу спадкового майна. Тобто, якщо спадкоємець перебуває у Львові, а спадкодавець проживав у Запорізькій області, заява про прийняття спадщини або заява про відмову від її прийняття може бути подана будь-якому нотаріусу міста Львова.

Які зараз встановлюються терміни для ухвалення спадщини чи відмови від її ухвалення?

Термін прийняття спадщини чи відмова від прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше як на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення терміну прийняття спадщини. Наприклад, якщо спадок відкрився 1 червня 2022 р., то термін для прийняття спадщини або відмови від його прийняття закінчується 1 квітня 2023 р., видача свідоцтва провадиться з 2 квітня 2023 р., якщо воєнний стан не буде припинено або скасовано раніше.

Якщо спадщина відкрилася менш ніж за 4 місяці до дня припинення або скасування воєнного стану, то термін для прийняття спадщини або відмови від її прийняття закінчується через 6 місяців з дня наступного за днем припинення або скасування воєнного стану.

Як подати заяву про прийняття спадщини чи відмову від її прийняття, перебуваючи за кордоном?

За кордоном нотаріальні дії здійснюють консульські установи чи дипломатичні представництва України, у тому числі вони видають свідоцтва про право на спадщину та засвідчують заповіти. Перебуваючи за кордоном, спадкоємець може скласти заяву про прийняття спадщини або відмову від її прийняття, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідчена. Після цього заява надсилається поштою будь-якому державному чи приватному нотаріусу на території України на вибір спадкоємця.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно поділити спадок за відсутності заповіту.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні