П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЖитло у кредит: кому можуть вибачити борги?

Житло у кредит: кому можуть вибачити борги?

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно Верховна Рада ухвалила в першому читанні закон опроект № 7441−1* про призупинення виплат та списання кредитів тем, до то внаслідок війни втратив кредитне житло чи машину.

Списання та заморожування таких кредитів поширюватиметься на всі банки, які видавали ці позички. Хто ж може розраховувати на допомогу держави і як це відбуватиметься?

У якому випадку кредит заморозять?

Заморожування кредиту до кінця війни за зруйноване внаслідок бойових дій житло чи знищену машину можливе у разі:

– якщо людина має кілька квартир чи машин, і в кредит було придбано якусь одну з них,

– якщо майно опинилося на тимчасово окупованій території чи районі активних бойових дій.

У якому випадку кредит хочуть списати?

Згідно із законопроектом, кредит на зруйноване або пошкоджене внаслідок військових дій житло буде повністю списано, якщо:

  • житло, взяте у кредит, було єдиним місцем проживання сім’ї. Те саме стосується і кредитного автомобіля. При цьому загальна площа квартири не має перевищувати 140 квадратних метрів, а будинки – 250 квадратних метрів. Що стосується машини, то робочий об’єм її двигуна має бути не більше ніж 2500 кубічних сантиметрів,
  • кредит отримували з метою ремонту або будівництва житла, а також придбання автомобіля, і це було зазначено у договорі,
  • станом на 23 лютого за кредитом на житло чи автомобіль не було простроченої заборгованості.

Що для цього потрібно і куди звертатися?

Щоб отримати допомогу від держави щодо припинення або списання іпотечного кредиту, потрібно подати заяву та надати документи, що підтверджують втрату житла внаслідок бойових дій.

Термін подання заявок поширюватиметься на період дії в Україні військового стану та ще на три місяці після його припинення.

Подати заявку можна буде через додаток «Дія», а також через ЦПАУ або нотаріуса.

Ірина Валентинова

*Законопроект «Про внесеноії</span > змін в Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо підтримки позичальників, майно яких було знищено або зазнало пошкоджень внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» № 7441-1 від 14.06.2022 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні