П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаОплата за газ: як розібратися в нових платіжках від «Нафтогазу» та повернути...

Оплата за газ: як розібратися в нових платіжках від «Нафтогазу» та повернути переплату?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми вже розповідали про те, що з травня-червня кількість споживачів у газопостачальної компанії (ГК) «Нафтогаз» зросла до 10 мільйонів.

Всі вони автоматично перейшли від старих постачальників до нового, через що виникає багато питань. Відповіді на частину запитань ми вже давали. Сьогодні суто грошова тема: кому за що платити і як повернути переплату.

Три питання про платіжки

Платіжка , або квитанція в нашому розумінні основний розрахунковий документ, яким багато хто звикли користуватися. Якщо платіжки не приходять – погано, якщо їх приходить багато – теж погано та незрозуміло. Давайте розумітися.

1. Скільки «газових» платіжок має бути?

Як і раніше, платіжок має бути дві: від оператора ГРС* та від постачальника газу (тобто «Нафтогазу»). У першому випадку ми оплачуємо за доставку газу, у другому – безпосередньо за споживання.

Нагадаємо, тариф на газ у «Нафтогазу» становить 7,96 гривні за кубометр з ПДВ, але без вартості доставки. Цей тариф фіксований та діє для всіх клієнтів ЦК. А ось сума сплати за доставку газу розраховується для кожного домогосподарства індивідуально.

2. Чому прийшло про три квитанції?

З 1 травня клієнтами «Нафтогазу» стали понад 8,8 мільйонів домогосподарств. Це споживачі, які раніше отримували природний газ від 17 постачальників під брендом «Твій газзбут» та «Одесагаз-Постачання». З 1 червня до «Нафтогазу» перейшли ще 1,3 мільйона домогосподарств – колишні клієнти «КиївГазЕнерджі», «Лубнигаз-трейдинг», «Газ ресурс компані», «Тернопільміськгаз», «Уманьгаз збут» та «Черкасигаз збут».

Якщо споживач повністю не розрахувався з колишнім постачальником, старий постачальник вправі виставити рахунок із заборгованістю. У такому разі, крім платіжок від оператора ГРС та від «Нафтогазу», може прийти і платіжка від старого постачальника.

3. А якщо «Нафтогаз» надіслав дві платіжки?

Ми розповімо про можливу ситуацію, в якій опинилися деякі одесити. Тільки від «Нафтогазу» вони отримали дві платіжки за травень, причому із різними сумами оплати. З’ясувалося, що в облгазі, який збирає свідчення лічильників та формує рахунки, стався технічний збій. У результаті одеситам надіслали по дві квитанції, в яких було вказано ту саму адресу, але особовий рахунок та універсальний ЄІС-код відрізнялися. Споживачі розгубилися. А у кол-центрі «Нафтогазу» пояснили: щоб перевірити, який рахунок відповідає дійсності – треба знати свій ЄІС-код. На квитанції з вірним ЄІС-кодом буде реальна сума оплати.

Дізнатись чи перевірити суму оплати за газ дозволить реєстрація в особистому кабінеті на сайті постачальника: gas.ua. Хто не має комп’ютера або доступу до інтернету, можуть звернутися за допомогою до дітей, онуків або сусідів.

Як дізнатися про універсальний код?

ЕІС-код – це 16 алфавітно-цифрових символів, які можна знайти на старих платіжних квитанціях, у заявах-приєднаннях до умов договорів щодо постачання або розподілу природного газу. Можна уточнити EIC-код безпосередньо у вашому облгазі. А можна безпосередньо з’ясувати у кол-центрі «Нафтогазу» за телефонами:

Водафон: (066) 300-2-888;

Київстар: (098) 300-2-888;

Лайфсел: (093) 300-2-888.

* Оператор газорозподільної системи

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні