Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи покарають за вимушений виїзд до Росії?

Чи покарають за вимушений виїзд до Росії?

Этот материал также доступен на русском языке
В умовах війни багато хто був змушений евакуюватися із зони бойових дій і з тимчасово окупованих територій у безпечне місце через Росію. Чи порушують біженці закон України і чи покарають їх за це?

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій було роз’яснено.

Про порядок перетину кордону

За словами міністра з питань реінтеграції та тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, виїхати з окупації складно. У деяких випадках це можливо тільки через тимчасово окуповані території або через Росію, а далі в треті країни і потім знову в Україну.

Причому ввимушений виїзд з тимчасово окупованих територій або територій, де ведуться активні бойові дії, у РФ не є злочином.

strong>

У разі втечі від війни на безпечну територію через територіюю Росії з порушенням порядку перетину державного кордону застосовуються норми статей 17, 18 та 247 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно з ними, вказаний перетин кордону у разі крайньої необхідності виключає адміністративну відповідальність.

Куди звертатися за допомогою?

Якщо ви або ваші родичі опинилися на окупованій території і вам потрібна допомога чи консультація з питань гуманітарних коридорів, захисту прав та безпеки, телефонуйте на «гарячі лінії»:

  • Безкоштовної правової допомоги (допоможуть у правових питаннях воєнного часу) – 0 (800) 213-103.
  • Мінреінтеграції з кризових питань (можна отримати консультації щодо гуманітарних коридорів, допомоги внутрішньо переміщеним особам, взаємодії органів державного та самоврядування) – 15-48.
  • Телефон«Дові ра» Держприкордонслужби (надають юридичну допомогу з перетину державного кордону) – 15-98.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні