Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно скласти меню лежачому хворому?

Як правильно скласти меню лежачому хворому?

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже добре влаштовувати раз на тиждень розвантажувальний день на основі клітковини – їжте у такий день овочеві салати чи запіканки.

«Я інвалід першої групи, лежачий хворий, почав набирати вагу. У зв’язку з чим у мене питання – яка дієта показана? І чи дозволено мені молоко, а то я його дуже люблю, а мій сімейний лікар каже, що людям похилого віку воно протипоказане.

Микола Ігнатович, смт Кам’янське»

На запитання читача відповідає гастроентеролог-ендоскопіст вищої категорії Лариса Припіченко:

– Якщо ви – лежачий хворий, то саме це і є основною причиною збільшення ваги, тому що набрані під час їжі калорії організм переважно витрачає за рахунок фізичної активності. Тому насамперед раджу займатися мінімальною лікувальною фізкультурою. Наприклад, не встаючи з ліжка, намагайтеся робити елементарні вправи для рук та ніг (махи, підйоми, згинання, обертання) або будь-які інші, які вам під силу.

Що стосується харчування, постарайтеся максимально знизити калорійність продуктів, що вживаються. Їжте нежирні сорти м’яса та риби: курку без шкірки, яловичину, річкову рибу, приготовлену у відвареному вигляді, в духовці або на пару, але в жодному разі не смажену.

Намагайтеся приймати їжу невеликими порціями (не більше 300 г за один прийом), не частіше, ніж раз на 2,5-3 години, включайте в раціон більше клітковини – їжте огірки, помідори, кабачки, яблука, гарбуз, абрикоси. Якщо турбує здуття живота, то вживайте фрукти та овочі не в сирому, а в обробленому вигляді: приготовленими в духовці або на пару протушкованими. Дуже добре влаштовувати раз на тиждень розвантажувальний день на основі клітковини – їжте у такий день овочеві салати чи запіканки.

Крім того, замініть звичний білий хліб хлібом з висівками, він нормалізує стілець і містить менше калорій. Рекомендується також включити в раціон оливкову олію, відвар шипшини, чорнослив, родзинки, курагу.

У той же час вам заборонені гострі та жирні соуси, хрін, перець, прянощі – вони підвищують апетит. Категорично не рекомендуються газовані напої, міцна кава, редька, супи на жирних рибних та м’ясних бульйонах, здоба та кондитерські вироби (вони дуже калорійні, але малокорисні, тому замініть солодощі фруктами) ).

Що стосується молока – дійсно, з віком знижується здатність організму до перетравлення і засвоєння свіжого молока, тому краще замінити його нежирними ми кисломолочними продуктамі: кефіром, йогуртом , ряженкой, сиром.

Але звертаю вашу увагу на те, що не існує загальних протипоказань, оскільки кожна людина має індивідуальну переносимість різних продуктів, у тому числі й молока. Тому, якщо ви добре почуваєтеся після його вживання, то пийте, коли вам хочеться. Але нехай вам купують молоко з невеликим відсотком жирності, а якщо ви п’єте домашнє молоко обов’язково кип’ятите його перед вживанням.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні