П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДавня єгипетська медицина: які хвороби та як лікували під часи фараонів?

Давня єгипетська медицина: які хвороби та як лікували під часи фараонів?

Этот материал также доступен на русском языке
Єгипетські цілителі користувалися передовими для свого часу методами, а їхня репутація була настільки високою, що багато які правителі інших країн при нездужанні зверталися до фараонів з проханням дати їм лікаря.

Єгипетська медицина – найдавніша з лікувальних систем, відомих за документальними джерелами.

Коли були розшифровані давньоєгипетські ієрогліфи, вчені змогли прочитати медичні тексти на папірусах віком понад 3500 років. У них було знайдено понад 900 рецептів, відомості про зцілення ран та забитих місць, праці з педіатрії, гінекології й навіть лікування тварин.

Єгипетські цілителі користувалися передовими для свого часу методами, а їхня репутація була настільки високою, що багато які правителі інших країн при нездужанні зверталися до фараонів з проханням дати їм лікаря.

Кожен із цілителів мав сувору спеціалізацію – він лікував лише певну частину тіла і захворювання. Допомагали їм санітари і масажисти. Лікарська етика єгипетських лікарів вимагала обов’язково повідомити пацієнта, яким буде результат лікування.

Варіантів було три: «Це хвороба, яку я зможу вилікувати; це хвороба, яку я, можливо, зможу вилікувати; це хвороба, яку я не зможу вилікувати» .

Лікарі в Єгипті зазвичай ділили хвороби на природні та надприродні, проте зазвичай лікування проходило з використанням «наукових» засобів. Наприклад, запальні процеси попереджали припіканням, для анестезії використовували губки, просочені гарячим соком мандрагори. При нежитю закапували в ніс пальмове вино, кашель лікували інгаляцією з травами та медом, а шлунок – блювотними та проносними засобами. Вважається, що клізму винайшли єгиптяни – щоб очищати організм від шлаків. Саме єгипетські лікарі стали першими застосовувати оливкову та касторову олії, опіум та шафран.

Чистота і особиста гігієна зводилися в Єгипті у ранг культу. Хорошим тоном вважалося щодня прати одяг і митися кілька разів на день. Єгиптяни першими ввели у моду перуки, які носили, щоб уникнути зараження вошами.

Рецепти єгипетської медицини

При ревматизмі

Налийте в каструлю 2 літри води, закип’ятіть її і покладіть туди 200 г ягідника. Прокип’ятіть суміш протягом 20 хвилин, потім вимкніть вогонь і настоюйте ще 15 хвилин. Після цього відвар потрібно додати у ванну.

При анемії

Покладіть у літрову банку з топленим маслом 10 свіжих фініків. Додайте туди 1 чайну ложку імбиру, 1/8 чайної ложки кардамону і стільки ж шафрану. Щільно закрийте банку кришкою і залиште в теплому місці на тиждень. Після закінчення цього терміну з’їдайте по 1 фініку вранці. Цей засіб також допомагає при синдромі хронічної втоми. Якщо фініки вживати регулярно, вони припиняють старіння клітин.

Для омолодження шкіри

Одну частину сухого або свіжого листя подорожника залити 5 частинами окропу, укутати і залишити на 15 хвилин. Потім настій процідити і розділити на дві рівні частини, одну з яких охолодити у холодильнику. Після цього можна розпочинати процедуру. Одну серветку замочити в теплій половині настою, другу – в холодній і чергуючи, накладати їх на обличчя. Теплий компрес потрібно тримати приблизно дві хвилини, холодний – п’ять.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні