П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіУ Литві українські біженці можуть отримати безкоштовну медичну допомогу: що для цього...

У Литві українські біженці можуть отримати безкоштовну медичну допомогу: що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Українці, які через війну змушені були виїхати з країни до Литви, можуть отримати в цій країні безкоштовну медичну допомогу.

Про це повідомило Міністерство охорони здоров’я.

Так, за даними МОЗ, якщо українці, які прибули до Литви у пошуках тимчасового притулку, ще не встигли оформити медичну страховку, вони можуть отримати термінову допомогу в медустанові муніципалітету, в якій зареєструвалися. Викликати екстрену медичну допомогу в Литві можна за номером екстрених служб 112. Окремі номери для виклику швидкої: 03, 103, 033.

У громадян України, які починають легально працювати у Литві, із зарплати автоматично утримуються страхові внески. Якщо ви не зареєстровані для одержання притулку і не маєте офіційної роботи, необхідно придбати приватну страховкуу. Українцям, які мають посвідку на проживання в Литві, для отримання медичної допомоги потрібно:

  • звернутися до реєстраційного центру, щоб отримати картку з персональним кодом електронної історії здоров’я ESI. Код дозволяє ідентифікувати людину для отримання медичних послуг та ліків за рецептом, який слід показувати в медустановах та аптеках;
  • відвідати найближчу поліклініку або Центральну поліклініку у Вільнюсі або звернутися до лікарні муніципалітету, де ви зареєстровані. Знайти медустанову можна за посиланням.

Щоб отримати консультацію лікаря-фахівця у державній лікарні, спочатку слід звернутися до сімейного лікаря (терапевта). Сімейний лікар призначає лікування та препарати, а у разі потреби виписує направлення до вузького фахівця або на госпіталізацію. Без направлення сімейного лікаря (терапевта) послуги вузького спеціаліста будуть платними. Литва, що шукає притулок з України, забезпечує наступні безкоштовні медичні послуги:

  • невідкладна медична допомога;
  • огляд та медична допомога під час вагітності;
  • медична допомога під час пологів;
  • інші медичні послуги, ненадання яких може призвести до погіршення здоров’я та необхідності невідкладної медичної допомоги;
  • реабілітація постраждалих від війни;
  • вакцинація проти COVID-19 (тел. 1808 , не з литовського оператора: +370-66-01-1808);
  • вакцинація дітей за календарем щеплень;
  • необхідні ліки за рецептом.

Громадяни України можуть також претендувати на безкоштовну психологічну допомогу у Литві. Контакти відповідних спеціалістів можна знайти тут. Пам’ятку про надання медичної допомоги в Литві для українців також можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яку стоматологічну допомогу можна отримати в Україні безкоштовно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні