Вівторок, 30 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСтраховий стаж у воєнний час: українцям пояснили, як не втратити право на...

Страховий стаж у воєнний час: українцям пояснили, як не втратити право на пенсію

Этот материал также доступен на русском языке
Під час воєнного стану деякі українці можуть залишитись без страхового стажу, який необхідний для призначення пенсій.

Про це застерігає “Соціальна інформаційна платформа”.

Так, страховий стаж під час війни можуть втратити українці, які перестали сплачувати єдиний соціальний внесок.

Пауза у нарахуванні стажу також може статися через розрив трудових відносин. Коли роботодавець тимчасово припиняє забезпечувати працівника роботою, а працівник не виконує своїх обов’язків. Людина не отримує зарплату, але її і не звільняють. Разом з тим, через те, що їй не виплачують заробітну плату, не відбувається сплата податків до бюджету.

Українцям порадили, що потрібно зробити, якщо роботодавець припиняє трудові відносини, а громадяни перестають отримувати зарплату:

  • Звільнитися та знайти іншу роботу.
  • Звільнитися та стати на облік до центру зайнятості – весь час, за який людина стоїть на обліку, зараховується до страхового стажу, хоча ЄСВ при цьому й не сплачується. Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», період перебування на обліку в центрі зайнятості з виплатою відповідної допомоги з безробіття має бути включений до страхового стажу. Втім, це не стосується випадку, коли людина одержує від центру зайнятості одноразову виплату для організації підприємницької діяльності.
  • Співпрацювати за договором цивільно-правового характеру. Йдеться про іншого роботодавця та звільнятися з попередньої роботи у цьому випадку не обов’язково. Договір цивільно-правового характеру – це робота за наймом. Це домовленість організації та працівника, з яким укладається договір, про виконання певного обсягу робіт протягом певного часу. Саме за це працівник і отримає кошти. Договір може підписуватись як на один місяць, так і на кілька, а потім продовжуватись. Відмінність цієї форми співробітництва полягає в тому, що роботодавець не зобов’язаний забезпечувати працівника робочим місцем, соцпакетом, виплачувати лікарняні або надавати відпустку. Однак протягом усього терміну співробітництва він зобов’язаний сплачувати обумовлену суму та податки, у тому числі і ЄСВ. Таким чином, страховий стаж працівнику зарахується.

Незалежно від того, в якому форматі ви працюєте з роботодавцем, до страхового стажу буде віднесено повний місяць, якщо сума сплаченого ЄСВ не буде меншою за мінімальну. На сьогоднішній день розмір внеску становить 1430 гривень, а з 1 жовтня 2022 року – 1474 гривні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що частина пенсіонерів за кордоном не зможуть отримати виплати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні