Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЩо потрібно зробити, щоб отримати допомогу держави у відновленні зруйнованого житла?

Що потрібно зробити, щоб отримати допомогу держави у відновленні зруйнованого житла?

Этот материал также доступен на русском языке
Для допомоги у відновленні зруйнованого житла факт заподіяння шкоди нерухомості спочатку має бути документально підтверджено.

З початку війни російськими загарбниками в Україні було пошкоджено та знищено тисячі будинків. Допомогти у відновленні зруйнованого житла обіцяє держава. Але для цього факт нанесення збитків нерухомості мусить бути документально підтверджено. Як це зробити?

Викликайте комісію…

Порядок фіксації руйнувань житла, пошкодженого внаслідок російської агресії, уряд затвердив ще у березні. Але, оскільки до нього були претензії, порядок доопрацювали. Змінами, зокрема, пропонується фіксувати пошкодження будівель та споруд не лише приватної та комунальної форми власності, а також державної. У документі також прописали основні показники, за якими оцінюється ступінь збитків, і деталі проведення обстеження.

За обстеження пошкодженого житла, зокрема, відповідають органи місцевого самоврядування (ОМС). Огляд будівлі мусить проводитися на підставі заяви її власника або балансоутримувача нерухомості. Перевірка проводиться спеціальною комісією, створеною ОМС. До проведення попередніх візуальних оглядів пошкоджених об’єктів та розробки плану робіт можуть залучатися спеціалісти напряму «Будівництво та архітектура».

За результатами складається акт комісійного обстеження, де відображається інформація про стан будівлі та варіанти можливого виправлення зафіксованих пошкоджень.

Потім мусить відбутися технічне обстеження будівлі, що передбачає огляд фундаменту, даху, стін, перекриттів, сходів, несучих конструкцій будівлі.

 …і ухвалюйте рішення

За результатами технічного обстеження складається акт, у якому фіксується ступінь пошкодження будівлі. Збитки, завдані будові, можуть бути трьох ступенів:

  • незначні пошкодження;
  • середні пошкодження;
  • значні пошкодження та руйнування.

Враховуючи ступінь руйнувань, ухвалюється рішення про відновлення або реконструкцію будинку.

Будівлі з першим ступенем пошкодження підлягають ремонту. У приватному будинку він має бути виконаний протягом трьох місяців, у багатоповерхівці – за півроку.

На будівлі з другим ступенем пошкодження очікує капітальний ремонт. У приватних будинках він може тривати протягом одного-двох років. У багатоквартирних будинках проведення ремонтних робіт розраховано на шість місяців – півтора роки.

Третій ступінь пошкодження будинку передбачає його демонтаж та будівництво нової будівлі. На спорудження новобудови – як приватної, так і багатоповерхової – відводиться від одного до п’яти років.

***

Рішення про відновлення будинку ухвалює його власник або органи місцевої влади.

У Мінрегіоні закликають тих, хто має змогу самостійно відремонтувати своє пошкоджене житло, робити це зараз. Водночас, для тих, кому відновити свій будинок не під силу, уряд надав фінансування на первинний ремонт. І, як запевняють у міністерстві, у регіонах, де бойові дії припинено, такі ремонтні роботи у пошкоджених будинках уже тривають.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні