Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯк бути, якщо годувальник зник безвісти?

Як бути, якщо годувальник зник безвісти?

Этот материал также доступен на русском языке
Війна завжди супроводжується величезними втратами. Ми маємо багато загиблих як серед військовослужбовців, так і серед мирного населення. При цьому з кожним днем збільшується кількість зниклих.

У тому числі – ті, хто був опорою для подружжя, дітей, літніх батьків. Хто може у такому разі розраховувати на виплати за годувальника?

Що означає «особливі обставини»?

Наприкінці квітня було ухвалено зміни до Закону України «Про правовий статус осіб, які зникли безвісти». Зокрема, дано визначення «особи, яка зникла безвісти за особливих обставин» та врегульовано норми соціального захисту членів сімей таких осіб.

Особливими обставинами вважаються обставини, пов’язані зі збройним конфліктом, військовими діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного або техногенного характеру.

Непрацездатним членам сім’ї особи, яка зникла безвісти за особливих обставин, призначається пенсія за втратою годувальника. У цьому разі така пенсія призначається незалежно від тривалості страхового стажу годувальника. А право на отримання пенсії виникає через місяць з дня внесення інформації про безвісти зниклого до Реєстру досудових розслідувань або до Реєстру осіб, які зникли безвісти за особливих обставин.

Кого підтримає держава?

На призначення пенсії за втратою годувальника, який зник безвісти, мають право:

  • діти віком до 18 років;
  • діти від 18 до 23 років, які навчаються на стаціонарі (діти-сироти – незалежно від факту навчання);
  • чоловік або дружина, батьки зниклого безвісти, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • чоловік або дружина, а у разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь або бабуся годувальника, якщо вони не працюють і доглядають дитину годувальника до досягнення нею 8 років.

Також право на пенсію мають батьки, чоловік або дружина зниклого безвісти, які не були на його утриманні, але зі зникненням родича втратили джерело коштів для існування. Коли буде встановлено місце перебування зниклого або його поховання (місцезнаходження останків), виплата пенсії припиняється.

Встановлення факту смерті або визнання людини померлою дає право непрацездатним членам сім’ї такої особи на призначення пенсії за втратою годувальника на загальних підставах (з урахуванням страхового стажу). З питання оформлення пенсії за втратою годувальника слід звертатися до територіального управління Пенсійного фонду.

Якщо військовослужбовець потрапив у полон

Особливий порядок діє щодо сімей військовослужбовців, які потрапили у полон, стали заручниками або вважаються зниклими безвісти. Так, згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 884 від 30 листопада 2016 року*, за військовослужбовцям зберігаються всі належні виплати (посадовий оклад, надбавки за вислугу років та інші види фінансового забезпечення).

Ці виплати може отримувати сім’я військовослужбовця. Для цього треба написати заяву на ім’я командира військової частини і подати відповідні документи.

Право на отримання грошового забезпечення військовослужбовців мають:

  •  дружина (чоловік) військовослужбовця, а за їх відсутності – повнолітні діти, які проживають разом із військовослужбовцем;
  • за відсутності чоловіка – опікуни неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від віку) військовослужбовця;
  • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця або батьки військовослужбовця (за відсутності дружини (чоловіка) та дітей).

Виплата грошового забезпечення здійснюється до виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини. Якщо військовослужбовець дискредитував себе (добровільно здався в полон, дезертирував, самовільно залишив військову частину або місце служби), виплата грошового забезпечення членам сім’ї не належиться.

Якщо буде встановлено факт смерті військовослужбовця, члени його сім’ї також зможуть оформити у Пенсійному фонді пенсію за втратою годувальника.

* «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх».

Ольга Новикова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні