Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисна материнка?

Чим корисна материнка?

Этот материал также доступен на русском языке
Душица - чудо трава! Она имеет много названий: материнка, орегано, дух цветов.

Відомий грецький лікар Гіппократ рекомендував материнку через її антисептичні властивості, а також для лікування респіраторних та шлункових недуг. Стародавні греки вірили, що Афродіта, богиня кохання та краси, виростила материнку, як символ радості та веселощів. Тому у Греції вона широко використовувалася у шлюбних церемоніях і похоронах, приносячи мир у душу покійного.

Чим корисна материнка?

  • У народній та класичній медицині материнку застосовують при захворюваннях органів дихання: бронхітах, кашлюку, бронхіальній астмі, пневмоніях.
  • Трава рослини має заспокійливу, кровоспинну, відхаркувальну, сечогінну дію. Материнка стимулює секрецію шлунково-кишкового тракту, виділення жовчі.
  • Рослина має місцеву болезаспокійливу, протизапальну та антисептичну дію. Застосовують траву материнки при неврозах, безсонні, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, у клімактеричний період.
  • Рослину рекомендують при хронічних гастритах, запорах, спазмах шлунка, виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки. Препарати материнки призначають при захворюваннях печінки та жовчного міхура. Зовнішньо рослину застосовують у зборах при лікуванні маститів, фурункульозів.

НАСТІЙ З ДУШИНИ

2 столові ложки подрібненої трави заливають 2 склянками кип’яченої води, нагрівають на киплячій водяній бані 15 хвилин, настоюють не менше 45 хвилин, проціджують і приймають по 1/3 склянки 3 рази на день за 20-30 хвилин до їди.

ЯК ЗАГОТУВАТИ?

Материнку збирають у фазу масового цвітіння (липень–серпень), зрізаючи квітучі верхні частини пагонів довжиною 30 см. Зрізані пагони зв’язують у пучки і підвішують під навісом, сушать на горищах, у добре провітрюваному приміщенні. Передбачено сушіння і в сушарках за температури не вище 40 градусів. Сировина вважається висушеною, якщо при згинанні стебла ламаються, але не гнуться.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні