Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому листя на сливі липке і чим це небезпечно для фруктового дерева?

Чому листя на сливі липке і чим це небезпечно для фруктового дерева?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо листя дерева стало блискучим і липким, то це вірна ознака того, що рослину атакувала попелиця. Ці шкідники зазвичай селяться на звороті листочків.

Народні методи боротьби з попелицею, перевірені часом

Розчини та відвари, приготовані за народними рецептами, можна використовувати на всіх етапах вегетації сливи, навіть під час цвітіння та плодоношення, оскільки вони практично нешкідливі для людини.

В основу настоїв входять трав’яні збори, мило (господарське, дьогтярне), деревна зола, часник, тютюн тощо. До найдієвіших у боротьбі з попелицею відносять такі рецепти.

Розчин часнику. 100–150 г часнику натерти на дрібній тертці та залити 1 л води. Після того, як часникова стружка осяде на дно ємності, суміш віджимають. Потім часник ще раз заливають такою ж кількістю води та віджимають удруге. Отриману в результаті віджиму рідину виливають у скляну тару та щільно закривають. Для приготування 10 л розчину достатньо 250-300 г часникової витримки. Суміш ефективно впливає як на дорослу попелицю, так і на личинки. Також часник вбиває всіляких кліщів на сливі.

Настій із чистотілу великого. 1 кг рослини дрібно нарізають. Використовувати для подрібнення чистотілу блендер не рекомендується, оскільки рослина токсична. Отриману зелену масу заливають 10 л гарячої води, закривають щільно і настоюють протягом 2-3 днів. Працювати з чистотілом потрібно в гумових рукавичках, щоб не обпалити шкіру рук. Потім отриманий настій зціджують, після чого він готовий до використання.

Відвар з полину гіркого. Для приготування розчину використовують як листя рослини, так і її стебла. Сировину дрібно нарізають, кладуть на дно відра і потім заливають до самісіньких країв водою. Розчин настоюють протягом 1-2 діб, після чого кип’ятять протягом півгодини. Отриманий розчин також підходить для боротьби з плодожеркою та іншими гусеницями. Перед обробкою сливи відвар необхідно розбавити теплою водою щодо 1:2.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні