Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеЧим відрізняються правші від лівшів?

Чим відрізняються правші від лівшів?

Этот материал также доступен на русском языке
Близько 10 відсотків населення Землі – шульги. Приблизно 780 мільйонів людей.

Таке співвідношення правшів і лівшів існує, зважаючи на все, всю історію людства. Наприклад, 90 відсотків досліджуваних Homo habilis (людина вміла), які жили 1,8 мільйона років тому – це правши, 10 відсотків – шульги. Вчені роблять такі висновки, вивчаючи стародавні інструменти та скелети.

Чому деякі люди стають лівшами? Чи народжуються? Точної відповіді на ці запитання поки що немає. У чому різниця між ними?

Головна відмінність лівшів від правшів у тому, що у лівши «керівною» є права півкуля мозку, яку ще називають «художньою». Воно відповідає за музичні здібності, абсолютний слух та чудове образне мислення. Їм гірше даються точні науки, і лівші частіше обирають професії артистів, художників, письменників. У спорті їх особливо цінують у боксі, фехтуванні та плаванні. Крім того, шульги більш уперті.

У тих, хто звик користуватися правою рукою, більше розвинена ліва півкуля, яку називають «раціональною». Воно відповідає за здібності до рахунку, читання, мовлення та логіку. Люди, у яких більше розвинена ліва півкуля, краще орієнтуються у світі науки, точних цифр та логічних принципів.

Те, яка рука в людини «головна», потрібно враховувати навіть при лікуванні нервових та психічних захворювань, тому що у правшів центри, що відповідають за відчуття щастя, знаходяться у лівій півкулі, а у лівшів – навпаки, у правому.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні