П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяУкус бджоли: перша допомога та небезпечні наслідки

Укус бджоли: перша допомога та небезпечні наслідки

Этот материал также доступен на русском языке
У літню пору, коли бджоли облітають все навколо у пошуках нектару, багато хто скаржиться на їхні укуси. Бджоли жалять досить боляче.

Наслідки укусу бджоли

Укус бджоли може нести низку неприємних симптомів, крім болючого.

Справа в тому, що бджолина отрута містить комплекс ферментів, що викликають токсичні реакції організму – запалення, почервоніння, біль, свербіж, печіння. За відсутності алергії такі симптоми швидко минають. Все це первинні та передбачувані реакції нашого організму на укуси комах. Подібні симптоми виникають практично при кожному укусі медоносних бджіл, ос і шершнів – саме так діє їхня отрута на наш організм.

До стандартної реакції на токсини отрути комах може приєднатися другий вид реакцій організму – алергія. А, крім цього, може виникнути алергічна реакція на пилок самих рослин, які «відвідувала» ця бджола. Алергічна реакція ініціює розвиток небезпечних для здоров’я людини проблем: від кропив’янки до анафілаксії.

Перша допомога при укусі бджоли

Насамперед після укусу треба видалити жало, краще пінцетом, потім прикласти холод: лід із морозильної камери, холодний металевий предмет, або просто тканину, змочену в холодній воді. Це буде стримувати всмоктування та розповсюдження отрути, утихомирить біль та зменшить набряк.

Потім уражене місце змастити кілька разів будь-яким спиртовим розчином: йоду, аптечною настойкою валеріани, одеколоном, горілкою, нашатирним спиртом тощо.

Спирт діє як своєрідна протиотрута.

Поки не спав набряк, треба пити якнайбільше рідини – гарячий солодкий чай або солодку воду.

Зазвичай біль, почервоніння та набряк зникають через кілька годин або днів. Якщо бджола вжалила в обличчя, набряк може протриматися близько двох днів.

Народні засоби від укусу бджоли

З народних методів ефективними вважають свіжий сік петрушки, часнику, цибулі, полину, молочний сік кульбаби, змочену у воді пігулку валідолу, якими протирати місце укусу бджоли.

Будь-який з цих засобів частково нейтралізує отруту. Крім того, слід прийняти антигістамінні препарати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що сім’я з Одещини лікує бджолами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні