Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на газ і тепло: голова «Нафтогазу» розповів, що чекає на українців...

Тарифи на газ і тепло: голова «Нафтогазу» розповів, що чекає на українців у новому опалювальному сезоні

Этот материал также доступен на русском языке
Уряд нас готує до того, що наступний опалювальний сезон для України буде найскладнішим. Глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко спрогнозував, як країна переживе найближчу зиму.

Чи вистачить газу на опалювальний сезон?

За словами Юрія Вітренко, до війни Україна споживала близько 28 мільярдів кубометрів газу на рік. З них близько 20 мільярдів ми імпортували, решта видобувалася всередині країни як державними, так і приватними компаніями, пише Сьогодні.

Цього року споживання палива має скоротитись. По-перше, багато великих промислових компаній призупинили свою діяльність, по-друге, частина населення залишила країну і повернення цих людей залишається під питанням. Для проходження опалювального сезону Україні знадобиться 15-19 млрд. кубометрів палива.

Щоб не провокувати ще більшого дефіциту, Україна запровадила заборону на експорт газу та вугілля. Але все одно газу для спокійного проходження опалювального сезону може вистачити.

“Уряд хоче створити запас палива на рівні 19 млрд кубометрів. Це обсяги, які Україні потрібні з урахуванням військових ризиків. При цьому якщо ми підійдемо до початку сезону із запасами 15 млрд кубометрів, то цього газу теж має вистачити із запасом. Зараз споживання впало набагато більше, ніж знизився видобуток в Україні”, – заявив голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко.

За його словами, станом на 14 червня у сховищах було близько 10,5 млрд. кубометрів палива. Але навіть для того, щоб нагромадити 15 млрд кубометрів, “Нафтогазу” доведеться закуповувати паливо на європейському ринку. При цьому ціни там зараз досить високі: близько 1,5 тисяч доларів за тисячу кубометрів.

Звичайно, для закупівлі газу за кордоном потрібні гроші. Якщо імпортувати паливо до рівня 19 млрд. кубометрів у ПСГ на початок опалювального сезону, то потрібно близько 8 мільярдів доларів. Серед варіантів вирішення питання розглядається отримання газу із США за ленд-лізом.

У “Нафтогазі” розглядають можливість отримання скрапленого газу через європейські ЗПГ-термінали, так і фінансування для закупівлі газу на європейському ринку. Як варіант, Україна зможе повернути цей газ за два роки після перемоги, збільшивши власний видобуток.

Що буде з тарифами на газ?

Уряд обіцяє зберегти цьогорічні тарифи на комуналку на колишньому рівні. Адже багато людей залишилися без роботи і не можуть платити навіть за тими тарифами, які зараз встановлені. За різними оцінками, заборгованість за послуги ЖКГ уже перевищила 100 млрд. грн.

Проте газ у Європі залишається дорогим. Та й на внутрішньому ринку його ціна є досить високою. Тому якби газ продавався за ринковими цінами, то його ціна для підприємств ТКЕ була б у 4 рази більшою, ніж минулого сезону – близько 29 грн за кубометр. Але уряд обіцяє компенсувати різницю в тарифах і зробити так, щоби паливо для виробників тепла коштувало не більше 7,42 грн за кубометр. В цьому випадку тарифи на тепло не мають зростати.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що в Нафтогазі зафіксували ціни на газ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні