Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиЯкі пільги надаються вдовам ветеранів?

Які пільги надаються вдовам ветеранів?

Этот материал также доступен на русском языке
Пільги та доплати встановлюються вдовам (вдівцям), які не вийшли заміж (не одружилися) вдруге.

«Мені 77 років, отримую пенсію по втраті годувальника. Мій чоловік був учасником війни, визнаний за життя інвалідом. На які пільги я маю право?

Богданія Коцур, м. Червоноград, Львівська обл.»

Пільги ветеранам війни (особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, учасникам війни) та членам їхніх сімей прописані у Законі «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-ХІІ від 22 жовтня 1993 року (у редакції від 12.01. 2022 р.).

За інформацією фахівців Управління соціального захисту населення Суворовського району Одеси, членам сім’ї померлого (загиблого) ветерана війни надаються пільги на житлово-комунальні послуги:

50-відсоткова знижка на оплату за користування житлом (квартирна плата) у межах норм, передбачених чинним законодавством (21 квадратний метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні та має право на знижку з оплати, та додатково 10,5 квадратних метрів на сім’ю);

50-відсоткова знижка на оплату користування комунальними послугами (опалення, газ, електроенергія та інші послуги), скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання.

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунку плати за опалення, становить 21 квадратний метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні та має право на знижку з оплати, та додатково 10,5 квадратних метра на сім’ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 50-відсоткова знижка за користування газом для опалення житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 квадратні метри на кожну особу, яка має право на знижку, та 21 квадратний метр на сім’ю);

50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках без централізованого опалення.

Зазначені пільги надаються незалежно від виду житла чи форми власності на нього.

***

Крім того, дружинам (чоловікам) померлих учасників війни, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, пенсії або щомісячне довічне грошове утримання, або державна соціальна допомога, що виплачуються замість пенсії, підвищуються на 10 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Щорічно до 5 травня дружинам (чоловікам) зазначеної категорії осіб виплачується разова грошова допомога у розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України у межах бюджетних коштів.

Пільги та зазначені доплати встановлюються вдовам (вдівцям), які не вийшли заміж (не одружилися) вдруге.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні