Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЛегалізація зброї: чи це небезпечно для суспільства?

Легалізація зброї: чи це небезпечно для суспільства?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада ухвалила у першому читанні проект закону про легалізацію зброї. Якщо раніше легалізацію зброї підтримувала невелика частина населення, то після 24 лютого за це виступає більшість.

Нещодавно у додатку «Дія» проходило опитування щодо ставлення до вільного володіння зброєю. У ньому взяли участь понад 1,7 мільйона осіб і близько 59% опитаних проголосували за дозвіл носіння зброї для особистого захисту.

І зараз багатьох цікавить питання, наскільки безпечно видавати цивільним особам дозвіл на носіння зброї?

 Дозвіл даватимуть не всім

Закон про легалізацію зброї, якщо його ухвалять, насамперед, передбачатиме обмеження на володіння зброєю. Щоб придбати вогнепальну зброю, людина має отримати посвідчення власника. Для цього їй потрібно буде пройти медичну комісію, зокрема психіатричну експертизу. Якщо ж людина матиме якісь протипоказання або судимість, то дозвіл на володіння зброєю вона не отримає.

Зберігати зброю та боєприпаси до неї необхідно лише у спеціальному сейфі. Якщо людині дозволять носити зброю, то робити це вона повинна буде таємно, тобто так, щоб не демонструвати її оточуючим, не лякати їх.

Застосовувати зброю можна буде лише за крайньої необхідності або для захисту життя, здоров’я та власності. Перед застосуванням зброї власник повинен попередити про це нападника. Якщо він все ж таки вимушено застосує зброю, то після цього зобов’язаний викликати «швидку допомогу» та сповістити поліцію.

Буде створено реєстр власників зброї

У деяких людей виникають побоювання, чи не призведе легалізація зброї до криміналізації суспільства. Багато хто боїться також, що зброю зможуть купити люди з психічними відхиленнями або ті, хто не вміє контролювати себе через зловживання алкоголем.

Проте ще не так давно — у 2014 році, коли почалася війна на Донбасі — зброю можна було спокійно купити нелегально, без жодних дозволів. За приблизними підрахунками, у країні перебувало в обігу понад три мільйони одиниць незареєстрованої зброї. І якщо закон про легалізацію ухвалять, то це лише полегшить контроль та облік власників, а також посилить вимоги безпеки. Буде створено єдиний реєстр цивільної вогнепальної зброї, куди буде внесено дані всіх власників.

Крім того, законом будуть передбачені суворі перевірки психічного стану осіб, які бажають отримати дозвіл на володіння зброєю.

Україна використовуватиме світовий досвід

Наразі закон готують до другого читання, уряд застосовуватиме моделі безпечного користування зброєю, які перевірені у зарубіжних країнах. Закон та підзаконні акти ретельно обговорюють, оскільки найменша помилка може створити чималі проблеми.

Підтримав пропозицію про дозвіл носіння зброї для самозахисту і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський: «Обіг зброї має бути врегульований на рівні закону. Моя особиста позиція – для захисту власного будинку в нас має бути зброя». Крім того, міністр вважає, що тест на володіння зброєю ми проходимо в реальному часі – з 24 лютого: жителі країни отримали десятки тисяч одиниць автоматичної зброї та вирушили на фронт захищати Україну.

Підтримує Монастирського і міністр оборони Олексій Резніков. Він вважає, що людям час навчатися культурі користування зброєю, адже, насамперед, зброя вимагає відповідальності. А вільні та відповідальні громадяни, вважає він, зроблять Україну непереможною.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні