Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому у Пенсійному фонді відмовили у призначенні пенсії?

Чому у Пенсійному фонді відмовили у призначенні пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у місцевому управлінні на ваше звернення не відреагують, то слід звертатися до обласного управління чи Києва.

«2020 року мені виповнилося 60 років. У призначенні пенсії відмовили – забракло стажу. Сказали, що оформлять пенсію лише у 63 роки. Але річ у тому, що до стажу не зарахували період догляду за дружиною з 2014 по 2019 рік. Цих років таки не вистачило для своєчасного призначення пенсії. Дружина, будучи на пенсії за віком, важко захворіла і потребувала стороннього догляду. Я оформив опікунство і почав отримувати допомогу з догляду. Мені тоді було 54 роки. Тобто я був ще працездатного віку і не працював, доглядаючи дружину. Існує відповідний висновок ВКК. Але в стаж цей період зараховувати відмовилися, пославшись на те, що дружина не має групи інвалідності. Чи правомірно зі мною вчинили?

Василь Дем’янов, село Покровка, Одеська область».

Усі умови виконані

Вважаємо, що у призначенні пенсії вам відмовили неправомірно, якщо, звичайно, все саме так, як ви описали.

Для призначення пенсії у 60 років станом на 2020 вимагалося 27 років стажу. У страховий стаж також можуть зараховуватися деякі види догляду за людьми, які потребують допомоги.

Зокрема, йдеться про непрацюючих працездатних громадян, які здійснюють догляд за людиною з інвалідністю І групи або за людиною, яка досягла пенсійного віку та за укладенням закладу охорони здоров’я потребує постійного стороннього догляду. При цьому непрацюючі працездатні громадяни отримують допомогу, надбавку чи компенсацію відповідно до законодавства. Це передбачено пунктом 9 статті 11 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Тобто людина, яку доглядають, не обов’язково повинна мати інвалідність.

У вашому випадку збігаються всі три умови: по-перше, ви не досягли на той момент пенсійного віку, тобто вважалися працездатним, по-друге, не працювали і, по-третє, отримували відповідну допомогу. Підтвердженням є, зокрема, довідка лікарсько-консультаційної комісії (ВКК). Звідси робимо висновок, що період догляду за дружиною вам мали зарахувати, але цього чомусь не зробили.

Як себе підстрахувати?

Якщо разом із цим періодом вам вистачає стажу для призначення пенсії, потрібно негайно звертатися до Пенсійного фонду. Пенсію призначать із дня подання заяви. А якщо ви доведете, що зверталися до Пенсійного фонду ще 2020 року, то пенсію можуть виплатити і за попередні два роки.

Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області знаходиться за адресою: 65000, м. Одеса, вул. Канатна, 83.

Цей лист дуже показово. Якщо вам відмовляють у призначенні пенсії, то про всяк випадок слід просити відмову письмово. Згодом таку відмову можна спробувати оскаржити у вищій інстанції.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні