Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЙодована сіль: норми споживання та протипоказання

Йодована сіль: норми споживання та протипоказання

Этот материал также доступен на русском языке
Через дефіцит солі багато українців замість звичайної солі купили йодовану. Які норми вживання цієї солі та як не заподіяти шкоди своєму організму.

Що таке йодована сіль?

Йодована сіль – це різновид кухонної солі з незначним додаванням йодату калію та йоду у вигляді йодиду. Регулярне вживання йодованої солі допомагає запобігти йододефіциту. Використання цієї солі рекомендується за допомогу у профілактиці цієї хвороби, оскільки це доступний та безпечний спосіб вживання йоду, інформує Ukr.Media.

Норма вживання йодованої солі

Тільки ½ чайної ложки (3 г) йодованої солі на день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Рекомендована кількість йоду людині – 150–200 мкг/добу, кількість кухонної солі – 5–7 мг/добу. Ці дані варіюються з урахуванням статі, віку, маси та фізичної активності людини.

Встановлено, що вживання йоду, який перевищує добову норму, що рекомендується, добре переноситься. Медики зазначають, що із харчових продуктів ризик отримати передозування відсутнє. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).

Дефіцит йоду виникає в тому випадку, якщо людина недостатньо отримує його з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, щитоподібна залоза не зможе виробляти достатньо потрібних гормонів.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкових та інших органах. Сильний та тривалий дефіцит йоду може спричинити гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитовидної залози.

Дефіцит йоду є найчастішою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.

Недостатнє надходження гормонів щитовидної залози в мозок дитини в утробі матері може призвести до розумової відсталості. Слід нагадати, що щитовидка використовує йод для вироблення гормонів, що відіграють важливу роль у відновленні тканин, розвитку, метаболізмі та зростанні.

Також йод може впливати на імунітет.

Кому не можна вводити в раціон йодовану сіль?

Незважаючи на всю корисність йодованої солі, важливо знати, що вживати її в їжу можуть не всі. Вона протипоказана людям, які мають захворювання щитоподібної залози, зокрема, онкологічні, туберкульоз, хронічна піодермія, захворювання нирок.

Надлишок солі в організмі може призвести до гіпертонії або високого артеріального тиску, а також збільшити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чим можна замінити сіль у їжі: найдоступніші варіанти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні