Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк вчасно виявити попелиці в саду - допоможуть рослини-індикатори

Як вчасно виявити попелиці в саду – допоможуть рослини-індикатори

Этот материал также доступен на русском языке
Боротися з попелицею ми починаємо після того, як вона вже буквально впадає у вічі, хоча ще вчора її не було видно на молодих пагонах. Адже є рослини, які дозволяють своєчасно виявити шкідника. Вони першими притягують себе попелиці як магніт, тому є індикаторами.

Ці рослини у багатьох ростуть на дачі, і на них потрібно звертати увагу, тому що попелиця атакує їх першими, по черзі. Раніше всіх навесні прокидаються червона і чорна смородина. На верхівках пагонів чорної смородини поселяється, як правило, зелена попелиця, під пильною охороною мурах. На червоній смородині присутність попелиці видають пухирчасті здуття червоного кольору на листі. Побачили ці ознаки на смородині – обробіть весь сад від попелиці.

Третя рослина, на яку необхідно звернути увагу, – це калина . Її верхівки масово заселяє чорна попелиця. Якщо не провести тотальне обприскування саду, то незабаром попелиця буде на трояндах, сливах, яблунях.

Наступна рослина-магніт – чубушник, що називається частіше жасмином . Приємно пахне чагарник буває буквально обліплений чорною попелицею. Аналогічна доля чекає і на шипшину . Особливо уважно потрібно його оглядати перед початком бутонізації та цвітіння.

Кожен із перерахованих чагарників вказуватиме на чергову хвилю атаки попелиці на присадибну ділянку, і ваше завдання – не дати їй розмножитися і своєчасно провести обприскування, хвиля за хвилею, у міру появи на рослинах-магнітах.

Чим обробити сад проти попелиці?

Найефективніші та найбезпечніші препарати від попелиці: Конфідор, Децис, Каліпсо, Актара. Обробку інсектицидами можна поєднувати із обприскуваннями від хвороб фунгіцидами.

Періоди обробки рослин від попелиці

  • Першу обробку проводять на початку утворення бутонів на деревах, чагарниках та ін. перед цвітінням.
  • Другу – під час наливу зав’язі.
  • Третю – за 3-4 тижні до збирання врожаю.
  • Восени бажано провести обприскування, що викорінює, Залізним купоросом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні