П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧим корисне листя шовковиці?

Чим корисне листя шовковиці?

Этот материал также доступен на русском языке
Листя шовковиці (тутового дерева) мають унікальні властивості. При регулярному вживанні відварів та чаїв нормалізується серцевий тон, артеріальний тиск, розріджується кров.

Висушену сировину рекомендують до застосування при всіх видах кашлю, астмі, як жарознижувальний та заспокійливий засіб.

Чим корисне листя шовковиці?

Листя містить: каротин і кальцій, фосфор та азот, протеїн та жири, ефірні олії, які схожі за складом з олією чайного дерева, органічні кислоти, велика кількість різних вітамінів, у тому числі аскорбінову кислоту, цукор, дубильні речовини, стерини.

Крім цього, листя шовковика багаті флавоноїдами (рутином, кумаринами, гіперозидом і кверцетином), смолами.

Правила заготівлі листя тутового дерева

Збирання лікарської сировини планують на період цвітіння, саме в цей час з’являється нова зелень. У цей період у ній міститься велика кількість корисних речовин. Найбільше підходить листя в середньому ярусі гілок і на молодих деревах.

Рецепти та застосування

1. Якщо є проблеми з печінкою , можна заварювати чай із 1 столової ложки сировини на склянку окропу. Пити можна кілька разів на добу після їди. Для посилення ефекту корисно включати до раціону ягоди.

2. При цукровому діабеті 2 столові ложки сухого листя заливають 2 склянками окропу. Настоюють протягом години, фільтрують. Пити по половині склянки 4 десь у день їжі.

Корисно також додавати в гарячі страви трохи порошку, виготовленого з висушеного листя.

Або для відвару беруть 2 столові ложки подрібненого листя разом із гілками і заливають склянкою окропу. Доводять до кипіння і наполягають, доки відвар не охолоне. Приймати до їди 3 десь у день.

3. Для профілактики катаракти 2 столові ложки листя залити 500 мл окропу і кип’ятити 20 хвилин. Після настоювання відвар фільтрують. Рекомендується вживати по 1/2 склянки 3 десь у день їжі. Курс розрахований на 3 місяці без перерви.

4. При первинній глаукомі та сльозогінності. Жменя листя шовковика залити 1 л гарячої води і на паровій бані прогрівати 15 хвилин. Настій ретельно процідити через кілька шарів марлі. Закопувати очі 2 десь у день, можна капати до 4 десь у день.

5. При втомі очей тепле листя шовковиці можна прикладати на повіки на 15-20 хвилин.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні