Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсія в окупації: що буде з виплатами?

Пенсія в окупації: що буде з виплатами?

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на складну ситуацію в країні, фінансування пенсій продовжується у повному обсязі. У травні на виплату пенсій було виділено 47,8 мільярда гривень.

Саме стільки грошей потрібно, щоб здійснити щомісячну виплату для всіх 10,8 мільйона пенсіонерів. Щоправда, не до всіх отримувачів ці суми дійшли. Чому і чи не пропадуть гроші?

У «гарячих точках» нічого не можна зробити

На банківські рахунки пенсіонерів було зараховано 38,1 мільярда гривень – це 100% коштів для тих, хто отримує пенсію на картку. На виплату пенсій через «Укрпошту» виділено 10,6 мільярда гривень, але, як заявили в «Укрпошті», у травні вони змогли доставити лише 87,3% від зазначених коштів. Тобто, близько 13% одержувачів пенсій не змогли отримати на пошті виплати за травень. За грубими підрахунками, це майже 300 тисяч людей.

Невідомо, чи всі можуть зняти свої гроші з банківських карток, але в деякі поштові відділення кошти не можуть бути доставлені з об’єктивних причин. Активні бойові дії продовжуються у шести областях України: Харківській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській. Частина цих областей зайняті російськими військами.

З цієї причини не працює ряд відділень Пенсійного фонду. У результаті люди скаржаться не лише на те, що не можуть отримати поточну пенсію, а й на те, що не можуть оформити якісь виплати, зробити перерахунок тощо.

У Пенсійному фонді розводять руками: у такій ситуації залишається або переїжджати на підконтрольну Україні територію, або намагатися щось оформити дистанційно через портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Інакше доведеться сидіти без виплат і чекати, доки ситуація не проясниться.

 Пенсії не пропадуть

З банківських карток гроші нікуди не подінуться, зарахування коштів іде у штатному режимі. Для людей, які отримували пенсію в «Укрпошті» та не поїхали з окупованих територій, ситуація складніша. Листоноші не мають технічної можливості доставляти пенсію.

Раніше пенсію, неотриману на пошті у якомусь місяці, можна було забрати наступного. Тепер в уряді вирішили виплату пенсії таким людям автоматично перевести на банк. Усі недоотримані кошти зараховуються на відкриті рахунки в «Ощадбанку» (це робиться за погодженням з «Укрпоштою» та місцевими військовими адміністраціями).

Кошти з рахунку можна негайно отримати у будь-якому відділенні «Ощадбанку» на безпечній території на підставі паспорта та ідентифікаційного коду, підписавши на місці відповідний договір з банком. Якщо людина не забиратиме свою пенсію в банку, а пошта з часом матиме можливість відновити свою роботу на нині небезпечних ділянках, то всю суму заборгованості зможуть виплатити звичним способом.

Пенсіонери, які отримували гроші на пошті, але тимчасово виїхали, наприклад, з Дніпра, де немає бойових дій, до Львова, можуть самостійно змінити спосіб виплати своєї пенсії.

Якщо є запитання

Контакт-центр Пенсійного фонду України:

0-800-503-753 (дзвінки безкоштовні);

(044) 281-08-70, (044) 281-08-71 (безкоштовно лише для мешканців Києва).

Час роботи – з 8.00 до 17.00, крім вихідних.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні