П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляОдеський художник став автором нової поштової марки

Одеський художник став автором нової поштової марки

Этот материал также доступен на русском языке
«Асоль вже не та…» — так названо марку, основою якої стала картина відомого одеського художника Віктора Джеваги, вперше представлена на Міжнародному конкурсі карикатуристів «Російський військовий корабель, йди нах*й».

Цікаво, що ідею цієї роботи Віктор задумав тижнів за два те, як дві українські ракети «Нептун» відправили на чорноморське дно крейсер «Москва».

— Перша думка про тему картини у мене виникла за кілька годин після початку російської агресії, — розповідає Віктор. — Я ніяк не міг припустити, що Росія нападає на Україну. Ніхто цього не очікував. Так у мене і з’явився у свідомості образ відомої гриновської Ассоль, яка чекає на свого принца під червоними вітрилами, але вже в умовах російського нападу. Ця прекрасна дівчина з джевеліном на плечі втілила для мене образ усього українського народу, який героїчно став на захист своєї свободи та незалежності.

Ця картина вперше була представлена ​​ротарі-клубом “Одеса-Рішельє” у Всесвітньому клубі одеситів на виставці всіх 230 карикатур, створених 42 художниками з 12 країн світу. Але із усіх цих робіт відомий громадський діяч із Миколаєва, віце-президент Національної туристичної організації України UNTOU Тетяна Чичкалюк виділила саме «Асоль».

Маючи ефективний досвід співпраці з українськими поштовиками, вона запропонувала зробити марку, конверт, кишенькові календарики на цей сюжет. Проект був прийнятий з великою наснагою і вже за кілька днів обмежень тираж марок, конвертів, календарів «Асоль вже не та» з’явилися на виставках та презентаціях.

Перше гасіння конвертів і марок відбулося в Миколаєві під час виставки карикатур «Російський військовий корабель, іди нах*й» за участю мера Олександра Сенкевича, автора проекту «Ассоль вже не та» Тетяни Чичкалюк, керівника гуманітарного хаба Центру підтримки бізнесу Артема Ващиленко, ради Надії Іванової, директора Миколаївського відділення Укрмайору Єгора Косорукова. Образ героїчної Ассоль з’явився і на сувенірних майках, попит на яких зростає з кожним днем.

Цікаво, що на самому календарі крім днів, тижнів та місяців надруковані дати трьох свят: «28 червня – День Конституції України та 24 серпня – День незалежності України та 14 жовтня – День захисників та захисниць України». Сюрпризом став четвертий рядок, на якому позначено прочерк і три такі слова: «День Перемоги України!» і трохи нижче: свято, на яке ми всі очікуємо. А ось дату цієї великої історичної події в житті нашої країни та й усього світу ми проставимо самостійно. І як би хотілося, щоб вона наступила якнайшвидше!

Перший конверт із гашеною маркою Тетяна Чичкалюк вручила Віктору Джевазі.

Олександр ФЕДОРОВ, голова оргкомітету конкурсу «Російський військовий корабель іди нах*й»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні