Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВітамінний алфавіт: у яких продуктах шукати вітаміни?

Вітамінний алфавіт: у яких продуктах шукати вітаміни?

Этот материал также доступен на русском языке
Нашим тілом для нормальної роботи потрібна достатня кількість вітамінів і мінералів.

Для того, щоб ці речовини надходили в організм в оптимальному обсязі, ми повинні збалансовано і різноманітно харчуватися. Але мало хто знає, які саме елементи потрібні організму людини.

Які елементи потрібні організму людини

Вітамін А є важливим для правильної роботи організму. Він відповідає за здоров’я очей, а також за стан волосся та шкіри.

Ще один невід’ємний інгредієнт здоров’я – вітаміни групи В. Від них залежить наш добрий настрій. Також не варто забувати про їх вплив на імунну та нервову системи.

Вітамін С теж має життєво важливе значення для людського організму – підвищує його опір різним інфекціям. Крім того, споживання вітаміну С у достатній кількості знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Не будемо забувати про вітамін Е, який чудово впливає на наші м’язи. Це сильний антиоксидант, тому постійно поповнюючи його запаси, ми захищаємо свій організм від раку та хвороб серця.

Нагадаємо також про вітамін К, який відіграє важливу роль у згортанні крові, запобігає розвитку раку і сприяє засвоєнню кальцію в організмі людини.

У яких продуктах містяться вітаміни

А – моркву, цитрусові, вершкове масло, сир, яйця.

D – молоко, яйця, печінок трішки, жирні кущі риби.

Е – кукурудзяне, підкінцеве, оливкове масло; горох.

Κ – зелені листяні овочі, шпинат, брусельська, білокачанна і кольорова капуста, крупи з цільного зерна.

Β1-свинина, овес, горіхи (фундук).

Β2 – відруби пшениці, соєві боби, капуста брокколі печінка, яєчний жовток, сир.

РР – зелені овочі, горіхи, крупи з цільного зерна, дріжджі, м’ясо, у тому числі курине, печінка, риба, молоко, сир.

Β5 – дрожжі, бобові, гріби, рис, печінка, м’ясні субпродукти.

Β6 – зелені листяні овочі, м’ясо, печінка, риба, молоко, яйця.

Β9 – горіхи, зелені листяні овочі, боби, бананы, апельсини, яйця, м’ясні субпродукти.

Β12 – дрожжі, морські водорослі, печінка, ікра, яйця, сир, молоко, творог, м’ясо, риба.

Η – яєчний жовток, печінка.

Бета-каротин – морква, петрушка, шпинат, весняна зелень, диня, помідори, спаржа, капуста, брокколі, абрикоси.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні