Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниХто стежить за якістю води та повітря в Україні під час воєнних...

Хто стежить за якістю води та повітря в Україні під час воєнних дій?

Этот материал также доступен на русском языке
Бойові дії на території України псують повітря, забруднюють водоймища, знищують урожаї і в довгостроковій перспективі завдадуть колосальної шкоди екосистемі усієї Східної Європи.

Окрім зруйнованих міст та перерваних життів невтихаючи обстріли завдають серйозної екологічної шкоди країні: вибухи, пожежі, бомбардування, руйнування промислових об’єктів та обслуговуючих систем призводять до забруднення повітря, води, знищення лісів та унікальних екосистем.

Фіксацією таких фактів займається Оперативний штаб при Державній екологічній інспекції, де працює понад 70 вчених із усього світу.

У кожній області на базі Центрів контролю та профілактики захворювань створено мобільні бригади для хімічного, радіаційного та біологічного моніторингу природи.

– Ми маємо бути готові реагувати на ситуації будь-якого характеру та постійно стежити, чи в нормі показники довкілля, – пояснив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Крім того, проводяться заходи щодо забезпечення санітарного та епідеміологічного добробуту на деокупованих територіях.

Йдеться про дослідження якості та безпеки питної води для населення, проведення заходів щодо дезінсекції, дезінфекції та дератизації.

Також дослідженням підлягає ґрунт поблизу місць аварій хімічних об’єктів, сховищ пального, хімікатів, промислових підприємств.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні