Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКвітникарка з Волині назвала найбільш сприятливий час для садіння карликових ірисів

Квітникарка з Волині назвала найбільш сприятливий час для садіння карликових ірисів

Этот материал также доступен на русском языке
Ольга Куляша із м. Торчин Луцького району Волинської області квітникарством займається вже давно. І щоразу, коли на її клумбах з'являються нові квіти, вона радіє, як дитина. Особливо квіти рятують у цей непростий для українського народу час.

Незважаючи на війну, вони цвітуть, прикрашаючи все навколо своєю різноманітністю, змушуючи нас вірити в те, що все обов’язково буде добре. Яких тільки рослин немає в саду Ольги, але цього року її як ніколи радують карликові іриси.

Вони майже нічим не відрізняються від своїх бородатих родичів, лише мініатюрними розмірами та раннім цвітінням. Господиня вже зібрала у своїй колекції 60 сортів.

Висаджувати карликові іриси бажано через місяць після цвітіння, однак, за словами Ольги Куляші, це можна робити і зараз, коли вони цвітуть.

Ці іриси не люблять загущення, надлишку води та тіні. Тому для них краще вибирати сонячне місце.

Перед посадкою Ольга готує ґрунт: підсипає перегній та деревну золу, добре перемішує. Ці добрива забезпечать у майбутньому яскраве цвітіння. Якщо грунт на вашій ділянці важкий, глинистий, то при посадці в лунку можна додати пісок, щоб під час поливів або дощів вода не застоювалася, інакше коріння почне загнивати. Потім добре поливає на ніч водою. Наступного дня розпушує землю, робить поглиблення для коріння і висаджує так, щоб саме кореневищо було небагато на поверхні. Агротехніка карликових ірисів нічим не відрізняється від агротехніки бородатих побратимів інших груп, лише ділити їх потрібно частіше – раз на 3-4 роки. Якщо цього не робити серед куща з’являється пробіл – суха серединка і рослина втрачає свою декоративність, а ще, дрібніють квіти. Бородаті іриси менш вимогливі до поливу, але їх бажано поливати в період бутонізації та цвітіння (якщо ґрунт занадто сухий) у першій половині дня.

Оксана Корольова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні