П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯкі культури ушкоджує чорна златка і як із нею боротися?

Які культури ушкоджує чорна златка і як із нею боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
Буває так, що плодові дерева, переважно кісточкових порід, у яких пошкоджено коріння, усихають. Під корою кореневої шийки та коріння дерева проточені ходи неправильної форми. У них можна побачити личинок з розширеним переднім сегментом. Це личинка та ходи чорної златка. Особливо часто страждає від цієї напасті абрикос.

Чорна златка – це великий жук із видовженим плоско-опуклим тілом. Личинка довга, жовто-білого кольору, близько 70 мм завдовжки. Зимують личинки у корінні фруктових дерев, а жуки – у верхньому шарі ґрунту.

Наприкінці травня – на початку червня, коли земля прогрівається до 20 градусів, личинки починають харчуватися, вигризаючи ходи в корінні. Личинка розвивається два роки та зимує двічі. В результаті пошкодження коріння дерево істотно слабшає, врожайність знижується, і рослина поступово гине.

Позбутися шкідника можна так. Під час льоту жуків у другій половині червня, у липні та серпні через кожні 10-15 днів дерева слід обприскати 0,9-відсотковою емульсією 10-процентного карбофосу або 25-процентним препаратом Актеллік у концентрації 0,4%. Останнє обприскування потрібно проводити не пізніше ніж за 20 днів до збирання врожаю.

Якщо ви не хочете застосовувати хімічні засоби, можна спробувати позбавитися жука за допомогою звичайного струшування. Під деревами потрібно розстелити плівку або старе покривало і добре потрусити дерево. Жуків після цього зібрати та знищити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як боротися з яблонною плодожеркою в саду.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні