П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк боротися з яблонною плодожеркою в саду?

Як боротися з яблонною плодожеркою в саду?

Этот материал также доступен на русском языке
Яблонна плодожерка – один з найнебезпечніших шкідників яблуні та груші, вона пошкоджує також аличу, абрикос, сливу. У нашому регіоні цей шкідник розвивається у двох-трьох поколіннях. А це означає, що його активність у злісній справі ушкодження плодів не знижується протягом усього літа.

Пошкоджені плоди влітку передчасно опадають, а восени можуть залишитися на дереві і навіть потрапити на короткочасне зберігання, загрожуючи іншим плодам у ящику, через високу ймовірність швидкого загнивання.

Як визначити яблонну плодожерку?

Метелик яблонної плодожерки темно-сірий зі світлими штрихами, розмах крил 12-21 мм, літає зазвичай у сутінках, при температурі не нижче 16 градусів. У спокої крила складає дахоподібно, яйця схожі на маленькі крапельки воску.

Молода гусениця жовтувато-біла, доросла – трохи рожева, довжиною 16-20 мм. За своє життя всередині плодів (20-40 днів) гусениці линяють 4 рази, встигаючи пошкодити 2-4 плоди. Дорослі гусениці харчуються насіннєвою камерою і насінням, вже поза плодом вони перетворюються на лялечок, жовтувато-коричневого кольору, у щільному білому павутинному коконі, довжиною 12-13 мм, з яких через 5-7 днів вилітають метелики.

Метелики відкладають яйця, розміщуючи їх по одному на верхній стороні листя та зав’язях. Через 6-8 днів народжуються гусениці, що дають друге покоління шкідників. Спочатку вони повзають по листю та плодах у пошуках «тепленького» місця, а потім пробираються в плоди або (при нестачі плодів) усередину головних жилок листя та молодих пагонів. Прогризаючи отвір у шкірці плода, гусениця робить у м’якоті камеру і закладає її пробкою з недоїдок, обплетених павутиною. Виліт метеликів дуже розтягнутий, тому чітку межу між окремими поколіннями встановити важко, вони активно ушкоджують плоди майже з червня до жовтня.

Які препарати та народні методи захистять від плодожерки?

Захисні заходи щодо боротьби з цим шкідником саду проводяться протягом усього літнього сезону. Крім неодноразової обробки саду інсектицидами (Фуфанон, Каліпсо, Золон, Бі-58 та інші) з інтервалом 10-14 днів, починаючи з середини травня, садівники застосовують і екологічно чисті методи боротьби. Це насамперед накладка ловчих поясів на нижню частину стовбура дерева або підпірки. Попередньо із ствола очищають відмерлу кору, а тріщини замазують глиняним розчином. Пояс вирізають з двох-трьох шарів світлонепроникного матеріалу – щільного обгорткового паперу, мішковини або гофрованого картону шириною 20-25 см, причому рубчики картону повинні бути розташовані поперек стрічки, яка зверху і знизу обв’язується гумкою або мотузкою так, щоб її краї не прилягали корі, а під неї могли залізти гусениці, що шукають затишні місця для залялькування. Ловчі пояси щотижня переглядають, знищуючи шкідників або спалюють, замінюючи новими. Ефективне і регулярне збирання падалиці, і знищення гусениць, що знаходяться всередині плодів за допомогою замочування груш та яблук не менше, ніж на добу. Для обробки ранніх сортів яблунь і груш використовують відвар полину, бадилля помідорів. Ще один спосіб – розвішування в кроні дерев ганчірки, змоченої в камфорному спирті. На одне доросле дерево достатньо 5-6 таких відлякувачів. Камфора не подобається плодожерці і, почувши неприємний їй аромат, просто покине ваш сад.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що яблонну плодожерку можна почастувати компотом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні