Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатНововведення у законодавстві про індексацію пенсій: кому, як і коли?

Нововведення у законодавстві про індексацію пенсій: кому, як і коли?

Этот материал также доступен на русском языке
Набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» №2040-ІХ від 15 лютого 2022 року.

Як бачимо, закон був прийнятий Верховною Радою ще в лютому, але понад два місяці перебував на підписі у президента і набув чинності лише 30 квітня. Очевидно, що в умовах війни, що нагрянула, у президента були і більш важливі справи. Але закон таки підписано і це вселяє певний оптимізм – навіть у цей час є місце для реформ. Пенсії не лише продовжують виплачувати, а й покращують пенсійне забезпечення деяких категорій громадян. Розберемо нові законодавчі норми.

Про дострокові та спеціальні пенсії

Про цей законопроект ми писали вже давно, адже він спочатку був зареєстрований у Верховній Раді ще 28 січня 2021 року, але був затверджений лише через рік. Опишемо чотири головні нововведення, яким хвалиться в уряді, і висловимо свою думку щодо кожного з них.

1. Дата щорічної індексації (1 березня) знову зафіксована у законі і тепер не постійно коригуватиметься вручну.

Це хибне досягнення. За законом , індексація пенсій має здійснюватися щорічно у будь-якому разі. Питання лише з якої дати. Спочатку у законі була чітка дата – 1 березня кожного року. З 2017 прив’язку до конкретної дати прибрали, а тепер знову повернули. Так чи інакше, індексацію в попередні три роки, як і цього року, все одно проводили з 1 березня, оскільки це додатково було затверджено Кабінетом Міністрів ще в лютому 2019 року. Тобто прийняття цієї норми – чиста формальність, але її подають у новинах так, ніби на нас чекає якась нова індексація.

2. Індексація відбуватиметься для всіх категорій пенсіонерів за єдиними правилами, включаючи військових пенсіонерів, держслужбовців та науковців.

Ідея загалом шляхетна, але є низка нюансів. По-перше, проводити індексацію для всіх за однаковими правилами неможливо. Формули розрахунку деяких видів пенсій дуже відрізняються, тому єдиний механізм індексації до них ніяк не застосувати – по кожному напрямку все одно будуть суттєві відмінності. По-друге, з цього року майже всі види пенсій підлягали індексації, включаючи пенсії військовослужбовців та чорнобильців.

Довгі роки без перерахунку залишалися лише держслужбовці та науковці. На них, головним чином, і розраховані свіжі зміни. І хоча новий закон набув чинності лише 30 квітня, окремим рядком у ньому прописано, що норма про індексацію цих пенсій має бути застосована заднім числом – з 1 березня 2022 року. Схоже, що цю обіцянку в уряді таки дотримали. Індексація має торкнутися тих, хто отримує пенсію, призначену за нормами Законів «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову та науково-технічну діяльність». Судячи з логіки цього закону , відповідні доплати з перерахунку з 1 березня мають бути виплачені пізніше липня.

3. Закон знову дозволяє достроково призначати пенсії (за півтора роки до досягнення пенсійного віку) тим людям, які мають повний стаж та трудовий договір з якими розірваний у зв’язку зі скороченням штату або ліквідацією підприємства.

Така норма існувала раніше. Ідеться про статтю 21 Закону «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні». Цю статтю вже кілька разів то скасовували, то повертали назад. Ото знову повернули. Цю ж норму навіщось тепер продубльовано ще у двох законах («Про зайнятість населення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Зараз, безумовно, відновлення цієї пільги може стати у нагоді. До редакції надходить багато листів, де люди скаржаться, що у передпенсійному віці дуже складно влаштуватися на роботу. Але навряд чи автори законопроекту рік тому припускали, що в Україні почнеться війна і відразу ж закриється безліч підприємств, а люди залишаться без роботи. Можна сміливо стверджувати, що зараз масово скорочують людей, у тому числі тих , яким до пенсії залишалося не більше як півтора роки. У такому разі новий закон набуває особливої актуальності і багато людей вже зараз можуть скористатися своїм правом піти на пенсію трохи раніше, ніж планували.

Але є важливі умови для призначення такої пенсії:

  • звільнення відбулося не раніше, ніж за півтора роки до дня досягнення пенсійного віку (60 років);
  • Одночасно після звільнення людина стає на облік у центр зайнятості і там йому не знаходять підходящої роботи;
  • людина має повний стаж – не менше 30 років для жінок та не менше 35 років для чоловіків.

Без постановки на облік до центру зайнятості мають право отримати дострокову пенсію особи, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника посади за станом здоров’я.

Якщо людина, якій призначено таку пенсію, потім все-таки влаштується на роботу, то виплату пенсії буде припинено доти, доки працівник не досягне пенсійного віку.

4. Пенсії батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, тепер теж призначатимуться достроково.

Цей пункт справді є чимось новим. Як відомо, матері, які народили 5 дітей та більше, а також матері інвалідів з дитинства мають право на пенсію при досягненні 50 років. Тепер таке ж право буде у батьків, чиїм дітям не встановлено групу інвалідності, але мають серйозні проблеми зі здоров’ям. Зокрема, у законі йдеться про дітях з тяжким перинатальним ураженням нервової системи, тяжким вродженим порушенням розвитку, рідкісним орфанним захворюванням, онкологічним, онкогематологічним захворюванням, дитячим церебральним паралічем, тяжким психічним розладом, діабетом I типу (інсулінозалежними), гострим або хронічним захворюванням. Це ж стосується дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу та паліативної допомоги. Пенсія жінкам у разі призначається за наявності щонайменше 15 років стажу. На вибір матері або за її відсутності дострокова пенсія може бути призначена батькові при досягненні 55 років та за наявності 20 років. років його стажу.

У цьому ж законі додано ще одне уточнення – тепер особами з інвалідністю з дитинства вважаються діти з інвалідністю віком до 18 років (раніше було до 16 років). При цьому важливо не заплутатись, адже дострокова пенсія матерям інвалідів з дитинства призначається за умови, що інвалідність настала у віці до 6 років.

Про військовослужбовців та депортованих осіб

Є в новому законі та інші нововведення, яких не було у початковому проекті. Наприклад, встановлюються нові розміри мінімальної пенсії з інвалідності для військовослужбовців . Але ця норма має набути чинності лише з 1 жовтня поточного року.

Так, для осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа рекрутів, солдатів та матросів строкової служби мінімальна пенсія встановлюється у розмірі:

  • за наявності І групи – 5025 гривень;
  • ІІ групи – 4610 гривень;
  • ІІІ групи – 4396 гривень.

Іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів та матросів строкової служби мінімальна пенсія встановлюється у розмірі:

  • за наявності І групи – 4605 гривень;
  • ІІ групи – 4396 гривень;
  • ІІІ групи – 4186 гривень.

Мінімальна пенсія призначатиметься особам:

  • у складі старших солдатів, старших матросів, сержантського та старшинського складу строкової служби – у розмірі 110 відсотків від зазначених сум, залежно від причини та групи інвалідності;
  • з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського та старшинського складу, осіб молодшого начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби та державної пожежної охорони, осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони, Національної у розмірі 120 відсотків;
  • з-поміж осіб офіцерського та начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби та державної пожежної охорони, осіб середнього та вищого складу Національної поліції, Служби судової охорони – у розмірі 130 відсотків.

Наразі мінімальні розміри таких пенсій у рази менші – вони становлять від 100 до 130 відсотків прожиткового мінімуму, тобто від 1934 до 2514,20 гривні.

І ще одне невелике нововведення: депортованим особам періоди роботи на спецпоселенні зараховуються до стажу для призначення пенсії у потрійному розмірі.

Є в новому законі й низка менш значних змін, деякі з них чисто технічні. На них ми не стали зупинятися. Як бачимо, законопроект готувався давно, увібрав у себе безліч абсолютно різних ініціатив, що накопичилися, і прийнятий одним пакетом.

Незважаючи на велику кількість реалізованих пунктів, конкретне поліпшення пенсійного забезпечення після ухвалення цього закону відчує на собі лише невеликий відсоток нинішніх та майбутніх пенсіонерів. Але для багатьох людей , дійсно , хоча б частково відновлюється справедливість. Як то кажуть, були б гроші. Ну, і світ, звісно.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні