Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУ яких випадках роботодавець може не виплачувати заробітну плату: роз'яснення

У яких випадках роботодавець може не виплачувати заробітну плату: роз’яснення

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багато українців залишилися без роботи, а ті, хто продовжує працювати переведені на неповний робочий день або за весь обсяг роботи отримують лише частину зарплати. Звичайно, це далеко не всі питання, які зараз цікавлять робітників.

Тому з урахуванням положень Закону № 2136-IX “Про організацію” трудових відносин в умовах військового стану” (далі – Закон № 2136), висвітлено найпоширеніші питання, з якими громадяни звертаються в центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Зміна істотних умов праці

Наразі не застосовується норма про попередження працівника про зміни істотних умов праці не пізніше як за два місяці.

Більше того, у період дії військового стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди, але лише за умови, якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, і ​​лише для запобігання чи ліквідації наслідків бойових дій , а також інших обставин, які становлять або можуть становити загрозу життю або нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче за середню заробітну плату за попередньою роботою.

Виняток: роботодавець не має права переводити працівника на роботу в іншу місцевість, на території якої продовжуються активні бойові дії.

Як здійснюється оплата праці у воєнний час?

Роботодавець не звільняється від обов’язку виплати заробітної плати, однак:

  • звільняється від відповідальності за порушення строків її виплати, але лише за умови, що таке порушення відбулося саме внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. В інших випадках керівник несе повну відповідальність за таке порушення;
  • може призупинити дію колективного договору за власним рішенням, що також унеможливлює отримання виплат за колективним договором.

Що означає припинення дії трудового договору?

Працівник може розірвати трудовий договір у строк, який зазначає у своїй заяві без двотижневого строку попередження.

На окрему увагу заслуговує норма щодо припинення трудового договору.

Так, відповідно до положень Закону № 2136-ІХ призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи.

Припинення дії трудового договору не спричиняє припинення трудових відносин.

При зупиненні дії трудового договору роботодавець та працівник по можливості повинні повідомити одне одного будь-яким доступним способом.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час зупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, яка здійснює військову агресію проти України.

Отже, з урахуванням зазначеного, можна дійти невтішного висновку, що у разі тимчасового призупинення дії трудового договору працівник не вважається звільненим і надалі може розраховувати на відповідні компенсації. У той самий час такі працівники мають можливість працевлаштовуватися інше місце роботи за умов сумісництва.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні