П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗмінився порядок надання грошової компенсації за тимчасове розміщення переселенців

Змінився порядок надання грошової компенсації за тимчасове розміщення переселенців

Этот материал также доступен на русском языке
Із 30 квітня діє оновлений порядок надання компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб.

Про це розповідає Юридичний порадник для ВПО.

Так, постановою Кабміну від 29.04.2022 № 490 передбачено одразу кілька важливих змін:

1. Уточнено перелік осіб, які мають право на отримання компенсації

Отже, звернутися за отриманням компенсації за тимчасове безоплатне розміщення переселенців можуть громадяни України за умови, що вони:

  • досягли 18 років;
  • безкоштовно розмістили ВПО, що перемістилося з 24.02.2022 з м. Києва або населених пунктів Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей;
  • не мають заборгованості за житлово-комунальні послуги;
  • не є членами сім’ї ВПО, розміщених у житлі (у розумінні Сімейного кодексу України);

є:

  • власниками такого житла чи їх представниками; АБО наймачами (орендарями) житла державної чи комунальної власності; АБО 🔹 спадкоємцями, які прийняли спадщину.

Звертаємо увагу на те, що до внесення змін отримати компенсацію могли лише власники житла приватної власності; при цьому родинні зв’язки з ВПО, розміщеними у житловому приміщенні, не враховувалися.

  1. Запроваджено нову форму заяви для отримання компенсації та порядок її подання

Згідно з новим порядком, для отримання компенсації необхідно не пізніше 5 днів з дня закінчення місяця, в якому надавалися для проживання житло ВПО, подати до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради або військової адміністрації за місцем знаходження житла заяву встановленої форми https://cutt .ly/YGLPJ0T.

Звертаємо увагу, що у новій формі заяви вже не потрібно ставити підписи ВПО, які безоплатно проживали у житлі. Щодо кожного такого переселенця необхідно надати інформацію про:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дату та номер виданої йому довідки про взяття на облік ВПО;
  • контактний номер телефону ВПО;
  • соціальний статус ВПО або приналежність до вразливої групи населення (особи з інвалідністю, особи віком від 60 років, самотні матері, члени багатодітних сімей, члени сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України). Водночас подати заяву можна як у письмовій, так і в електронній формі (за електронною адресою, визначеною відповідним органом влади).
  1. Уточнено терміни та джерела виплати компенсації

Попереднім порядком передбачалося, що в результаті прийняття позитивного рішення за результатами розгляду поданої заяви кошти перераховувалися б у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20 числа місяця наступного за звітним (місяцем, у якому житло безоплатно надавали ВПО). У поточній редакції термін виплати продовжили фактично на 10-11 днів, тобто до кінця місяця після закінчення звітного місяця. При цьому виплата компенсації за розміщення 4-х та більше ВПО, а також осіб з інвалідністю, осіб віком від 60 років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України, інших уразливих груп населення передбачена за рахунок наявних коштів міжнародних організацій, благодійних організацій та громадських об’єднань у межах домовленостей, узгоджених з Мінрегіоном, а за відсутності таких коштів – з інших джерел.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Нова пошта запустила послугу для переселенців.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні