П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯкі шкідники пошкоджують малину та як з ними боротися?

Які шкідники пошкоджують малину та як з ними боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
У малини не так багато шкідників, але все ж таки вони є. Цієї невеликої кількості цілком достатньо, щоб заподіяти рослинам істотну шкоду.

Жук малинний – він зустрічається в малинниках часто, ушкоджує листя, бутони та ягоди малини. Зимувати доросла особина залишається під кущами малини у ґрунті на глибині 15-20 см.

Зі сплячки жуки виходять наприкінці квітня – початку травня, коли земля прогріється до 12°С, вони відразу ж перелітають на різні квітучі рослини; харчуються пильовиками та пилком. У квітках малини вони вигризають нектарники та відкладають туди яйця.

Личинки, які відродилися люблять ласувати м’якоттю ягід. Досягнувши довжини 6 мм, вони падають на землю, де і окукляються. Восени з’являються жуки, які назовні не виходять, а зимують у ґрунті.

У період висування бутонів кущі слід обприскати препаратами Карате Зеон, Шерпа, Арріво, або Фьюрі, підійдуть також Конфідор, Актара, Каліпсо або Моспілан. Вранці, коли жуки ще не літають, їх струшують на тканину, збирають і знищують.

Після листопада ґрунт під малиною потрібно перекопати. При знищенні личинок під час збирання ягід чисельність жуків знижується.

Попелиця малинова – теж не менш шкідлива. Яйця зимують на пагонах, біля бруньок. Після розпускання бруньок відроджуються личинки, колонізують пагони, листя, утворюючи ними великі скупчення. Попелиця висмоктує сік з пагонів та живців – у результаті листочки скручуються, пагони викривляються, їх зростання припиняється, а квітки засихають. За літо може розвиватися кілька поколінь шкідника.

Особливо активізується попелиця в посушливі роки, якщо з нею не боротися, можна втратити малинові насадження.

Під час відродження личинок малину необхідно обробити одним із тих самих препаратів, що рекомендовані для боротьби з малинним жуком.

Малинова стеблова галиця знайома практично кожному садівнику. Найчастіше вона зустрічається на Поліссі, у північному та західному Лісостепу України.

Крім малини, галиця завдає шкоди і ожини. Дорослі комахи на вигляд схожі на невеликого комарика (довжина до 2,2 мм). Тільце чорне, спинка коричнева, вкрита світло-жовтими волосками. Ноги коричнево-жовті, прозорі крила. Імаго відроджуються перед та в період цвітіння малини. Років триває з травня по липень.

Для дозрівання статевих продуктів самки додатково харчуються росою, нектаром квіток, бур’янів. Яйця вважають за краще відкладати на молоді пагони малини. З них відроджуються рожево-жовтогарячі мікроскопічні безногі личинки, які заповзають під кору малини на нижній та середній частині стебла, де відбувається їх подальший розвиток.

Личинки під час харчування виділяють у сік пошкоджених рослин токсичні ферменти, які і провокують утворення галлів – наростів до 3 см завдовжки і 2 см завширшки, покритих потрісканою корою. Новоутворення у вигляді галу (пухлини) є «будиночок», розбитий на окремі осередки. У цих новоутвореннях личинки зимують. Весною вони продовжують рости, після досягнення 3-4 мм у довжину окукляються всередині галлів в окремих осередках. Чим вище чисельність імаго, тим серйозніше пошкодження кущів малини.

Пошкоджені рослини уповільнюють ріс, стебла частково засихають та переламуються після сильних вітрів. Знижується врожайність.

Якщо ви побачили пагони з нарости, їх потрібно вирізати і спалити за межами ділянки. Пагони видаляють восени або навесні, одночасно зі зрізанням старих пагонів та проріджуванням кущів.

Коли бутони почнуть обособлюватися, кущі малини слід обприскати проти галиці інсектицидами Карате Зеон, Шерпа, Арріво або Прованто профі.

Муха малинова стеблова . Її личинки зимують у ґрунті. У травні при прогріві землі до + 12-13оС вони ляльки. Дорослі комахи вилітають через 7-9 днів після залялькування личинок. Років мухи відбувається у травні-червні.

Самки відкладають яйця на молоді пагони малини, розміщуючи їх на верхівках та пазухах листя. Відроджені личинки вгризаються в молоді стебла, що ще не здерев’яніли, прокладаючи в них спіральні або кільцеві ходи. Пошкоджені пагони в’януть, чорніють і засихають.

Якщо з мухою не боротися, вона може пошкодити до 80% молодих стебел.

Перед цвітінням малини кущі потрібно обробити препаратами Конфідор, Актара, Каліпс або Моспілан.

Не забувайте восени розпушувати ґрунт у міжряддях малини, щоб не дати шансів шкідникам благополучно перезимувати і навесні взятися за свою руйнівну дію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні