Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧим підгодувати лохину навесні?

Чим підгодувати лохину навесні?

Этот материал также доступен на русском языке
Садову лохину не можна назвати невибагливою ягідною культурою і головна її особливість у тому, що вона добре росте тільки на кислих грунтах.

Для лохини потрібен рівень кислотності ґрунту в районі 3,5-5 pH, а такі показники ґрунту на дачних ділянках бувають рідко, якщо, звичайно, ваша дача не знаходиться поблизу торф’яного болота. На нейтральних або, тим більше, лужних ґрунтах лохина не тільки не плодоносить, а й росте дуже погано. У більшості випадків, ґрунт потрібно закисляти самостійно і при вирощуванні лохини відмовитися від деяких видів добрив, які підлуговують ґрунт, наприклад, попелу.

Що допоможе швидко підвищити кислотність ґрунту?

Серед «швидких» засобів підвищення кислотності: щавлева, лимонна, оцтова кислота. Але «швидкі» засоби легко і вимиваються із ґрунту. Тому для довготривалого ефекту краще використовувати сірковмісні мінеральні добрива: сульфат калію, сульфат заліза, сульфат амонію або чисту сірку. Такі сполуки «упорядковують» кислотність не дуже швидко, але й діють набагато довше. Їх часто закладають у ями під посадку саджанців.

Є ще один спосіб нормалізувати кислотність грунту для лохини. У спеціальних мінеральних комплексних добривах (продаються в садових магазинах) для цих ягід вже є підкислювачі. Якщо підгодувати садову лохину такими препаратами, то можна суттєво заощадити сили та час.

Коли підживлювати лохину?

Удобрюють лохину відповідно до періоду вегетації. Навесні можна виділити три основні етапи, на яких вона потребуватиме посиленого харчування: пробудження бруньок, розкриття бруньок, цвітіння.

При першому підживленні, як тільки відтає ґрунт, рекомендується вносити основну частину добрив, переважно азотних (до половини запланованого обсягу), а при двох наступних знизити обсяг приблизно вдвічі, але включити в них у більшій концентрації важливі для лохини елементи – фосфор, калій, магній , сірку та деякі інші. Щоб не підраховувати концентрації елементів, рекомендується використовувати комплексне пролонговане добриво.

Навесні для лохини, особливо високорослої, необхідно багато азоту. Він стимулює розвиток пагонів та зростання листя. Але годувати популярною органікою кущі потрібно з великою обережністю, тому що не всі її види підходять для лохини. Крім попелу, не можна використовувати компост, перегній і, тим більше, свіжий гній. Будь-яке органічне добриво пригнічує або навіть знищує симбіонта лохини – грибок, за допомогою якого вона харчується. Внаслідок цього може загинути і весь ягідник.

При підборі добрив для лохини в будь-якому випадку уникайте сумішей, що містять хлор. Цей елемент для лісової ягоди є згубним. Тому і поливати її із систем централізованого водопостачання, в яких вода проходить хлорну обробку, категорично не можна без тривалого відстою.

Садова лохина – не найвибагливіша до підгодівлі культура. Якщо вам вдасться забезпечити їй стабільно оптимальну кислотність ґрунту, то вона цілком може зростати і без внесення добрив. Тільки отримати хороший урожай і за обсягом і якістю ягід навряд чи вдасться. Тому збалансовані підживлення, якщо вже ви наважилися розводити лохину, потрібні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали: голубика – простые истины высоких урожаев.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні