Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПитання чорнобильців: пізній вихід на пенсію та доплата

Питання чорнобильців: пізній вихід на пенсію та доплата

Этот материал также доступен на русском языке
Багато що у рішенні залежить від комплексу заходів, прописаних у різних законах.

«Я народилася 9 квітня 1966 року. Жителі нашого селища мають 4 категорію постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2016 року жінки, які мають такий статус, йшли на пенсію у 50 років. До квітня 2021 року вік виходу на пенсію поступово збільшувався, і тепер такі жінки змушені йти на пенсію у 55 років – на 5 років пізніше.

Чому жінкам, які тепер виходять на пенсію у 60 років, держава виплачує компенсацію (25%) за пізніший вихід на пенсію, а нам ні?

Остапенко (на жаль, авторка листа не вказав свого імені), смт Брацлав, Вінницька обл.»

Зниження віку для мешканців Чорнобиля

Очевидно, що річ у різних законах. Ви пишете про призначення пенсії на підставі Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». У статті 55 цього Закону є пункт, згідно з яким особи, які постійно проживали або працювали в зоні посиленого радіологічного контролю, теж мають право на зниження пенсійного віку.

В цьому разі вік знижується не більше ніж на 5 років залежно від того, скільки років і в яких роках людина жила в зазначеній зоні. При цьому мається на увазі, що йдеться про пенсійний вік, встановлений статтею 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Коли до зазначеного Закону вносилися зміни, і пенсійний вік збільшився, то автоматично довелося виходити на пенсію і жінкам, які претендують на пенсію за нормами чорнобильського закону.

Компенсація для жінок: кому і скільки?

При цьому у статті 29 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» свого часу було чітко додано пункт, згідно з яким жінкам, які народилися у період до 31 грудня 1961 року, після виходу на пенсію встановлюється підвищення до пенсії. Воно виплачується у розмірі 2,5% за кожні шість місяців пізнішого виходу на пенсію, починаючи з п’ятдесяти п’яти років до досягнення ними шістдесятирічного віку.

Як бачимо, ця норма стосується не усіх жінок, і не усім встановлено доплату у розмірі саме 25% – це максимальна надбавка лише для тих, хто виходив на пенсію у 60 років минулого року. Але, на жаль, зазначена норма прописана лише у цьому Законі.

На жінок, яким пенсія призначається за нормами чорнобильського закону, такої компенсації, на жаль, не передбачено.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні