Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк поводитися при обстрілі?

Як поводитися при обстрілі?

Этот материал также доступен на русском языке
Намагайтеся не піддаватися паніці, наприклад, рахуйте хвилини, це відволікає.

Військові події стали нашими реаліями, увійшли в наше мирне життя. І щоб зберегти його, треба не нехтувати елементарними правилами безпеки.

На вулиці та у транспорті

Якщо обстріл почався, коли ви опинилися на вулиці, потрібно бігти в протилежний бік від обстрілу і лягти на землю. Потім огляньтеся, щоб знайти якесь укриття, де можна сховатися. На вулиці це можуть бути виступ, канава, заглиблення у землі, високий бордюр. Знайшовши щось подібне, повзіть туди.

Якщо ви перебуваєте в автомобілі, потрібно зупинитися та вийти з транспорту. Якщо ви в громадському транспорті або таксі, попросіть водія зупинитися і випустити пасажирів. Відбіжіть від дороги і машин і ляжте на землю, дотримуючись вищезгаданих рекомендацій.

Для укриття також підходять метро, підземні переходи, оглядові ями в гаражах або на СТО (на вулиці). Не ховайтеся під машинами, автобусами, під стінами магазинів або офісів. Також не можна забігати у під’їзди та підвали.

У приміщенні

Якщо почався обстріл, а ви вдома або в приміщенні, візьміть усі необхідні речі і швидко спустіться в укриття або на нижні поверхи. Якщо ви залишилися в квартирі, ховайтеся за двома глухими стінами (перша бере на себе удар, друга блокує уламки). Для цього підійдуть коридор, тамбур або сходовий майданчик.

Можна сховатися і у ванній, але тільки в тому випадку, якщо там немає газової колонки, бойлера або вікна зі склом, яке виходить на кухню. Обов’язково сядьте біля бетонної стіни та пригніться. Тримайтеся подалі від вікон і не виходьте на балкон. По можливості постарайтеся перекрити газ, воду та відключити світло.

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

При обстрілі на вулиці, перебуваючи на землі, обхопіть голову руками, закрийте вуха і відкрийте рота – це допоможе уникнути контузії. Намагайтеся не піддаватися паніці, наприклад, рахуйте хвилини, це відволікає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні