Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкі документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон під час воєнного стану:...

Які документи потрібні чоловікам для виїзду за кордон під час воєнного стану: список

Этот материал также доступен на русском языке
На період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 "Про запровадження воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється. Але деякі чоловіки все ж таки можуть виїхати.

Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики України.

Перетин кордону дозволено чоловікам, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років . Документи, які потрібно мати із собою:

  • свідоцтва про народження дітей;
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу з матір’ю дітей / рішення суду про розірвання шлюбу та рішення органу опіки та піклування про визначення місця проживання дітей з батьком / договір між батьками, що визначає місце проживання дітей з батьком;
  • посвідчення батьків багатодітної сім’ї.

Виїхати за кордон можуть чоловіки, які самостійно виховують дітей віком до 18 років . Документи, які необхідно мати:

  • свідоцтва про народження дітей;
  • свідоцтво про смерть матері дитини/рішення суду про позбавлення її батьківських прав/визнання її безвісно відсутнім/рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини з батьком.

Заборона виїзду не поширюється на чоловіків, якщо вони є опікунами, піклувальниками, прийомними батьками або батьками-вихователями , на утриманні яких знаходиться дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, віком до 18 років. Необхідні документи:

  • свідоцтва про народження дітей;
  • письмове погодження органу опіки чи обласної військової адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини.

Перетнути кордон може також батько, опікун, піклувальник, прийомний батько, батько-вихователь, який виховує дитину з інвалідністю віком до 18 років (у цьому випадку кордон можуть перетинати обоє батьків). Потрібні такі документи:

  • свідоцтво народження дитини;
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено категорію “дитина з інвалідністю” / довідка для отримання соцдопомоги дітям з інвалідністю / індивідуальна програма реабілітації дитини / медвисновок про дитину з інвалідністю;
  • рішення про встановлення опіки чи піклування;
  • письмове погодження органу опіки та піклування або обласної військової адміністрації на виїзд із зазначенням держави остаточного перебування дитини.

Якщо на утриманні чоловіка є повнолітня дитина з інвалідністю , необхідні:

  • свідоцтво народження дитини;
  • посвідчення статусу інвалідності.

Якщо чоловік зайнятий постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, а також своїми батьками або батьками дружини , які за висновком лікарської комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного стороннього догляду, він також має право перетнути кордон.

Які документи йому потрібні:

  • свідоцтво про шлюб (для чоловіків, які супроводжують дружину);
  • документ, що підтверджує родинний/сімейний зв’язок (для чоловіків, які супроводжують одного зі своїх батьків або батьків дружини);
  • висновок лікарської комісії закладу охорони здоров’я про необхідність постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу / висновок про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватись та вимагають соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-4/о / висновок про наявність когнітивних порушень у людей похилого віку, внаслідок яких вони вимагають надання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі за формою No 080-2/о; довідка про отримання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі / фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі, що підтверджує догляд.

Довідку видають структурні підрозділи із соціального захисту населення районних у Києві держадміністрацій, виконавчими органами сільських, селищних, міських рад.

Можуть виїхати і чоловіки, які самі мають інвалідність . Для цього необхідно мати:

  • довідку до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о/посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • пенсійне посвідчення / посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам” з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”;
  • довідку про отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соціальну допомогу, видану структурним підрозділом із соціального захисту населення районного, районного у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні