Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМедики радять, як підтримувати серцево-судинну систему на тлі стресу від війни

Медики радять, як підтримувати серцево-судинну систему на тлі стресу від війни

Этот материал также доступен на русском языке
Найбільше навантаження йде серцево-судинну систему при стресі. Адже велика кількість адреналіну ушкоджує серцево-судинну систему.

Експерт громадського здоров’я, лікар, кандидат медичних наук Отто Стойка дав поради людям, як підтримати серцево-судинну систему, на яку відбувається навантаження під час стресу на тлі війни.

Правила контролю за здоров’ям

Лікар нагадав правила контролю за здоров’ям серцево-судинної системи. Ми усвідомлюємо, що ці поради підходять переважно людям, які знаходяться на відносно безпечних територіях, які, однак, також можуть відчувати стрес.

“Найбільше навантаження йде на серцево-судинну систему при стресі. Адже велика кількість адреналіну пошкоджує серцево-судинну систему. Найбільше страждають судини, серце особливо, якщо вже є проблеми із серцево-судинними захворюваннями. У таких людей це може спровокувати гіпертонічний криз або спазм судин та гостру серцеву недостатність, або навіть інфаркт, інсульт”, – розповів Стойко.

За його словами, для підтримки серцево-судинної системи на тлі стресу через війну бажано мати тонометр, який дозволить виміряти артеріальний тиск – він не повинен перевищувати 140/90. Бажано вимірювати тиск уранці, а людина повинна бути у відносному спокої.

“Можливо поспостерігати людям за своїм тиском, наприклад, кілька днів поспіль, а потім не кожен день це робити, але розуміти, що переважна більшість вимірювань тиск не перевищує 140/90. Якщо перевищує або постійно перевищує, то людина має приймати ліки. Потрібно, щоб проконсультував сімейний лікар чи кардіолог. Якщо постійно підвищений тиск, бажано це уточнити у спеціалістів, зробити кардіограму і тоді приймати ліки на постійній основі”, – розповів Стойко.

Він зазначив, що сучасні ліки проти тиску, гіпертонії п’ються на постійній основі, але бувають невеликі дози, які є досить безпечними.

Корисно зробити аналізи

“Пульс має бути десь у середньому від 60 до 80 ударів на хвилину у стані спокою. Якщо він нижчий або вище – це вже вважається одним із видів аритмії. Тахікардія – якщо перевищує, або брадикардія. І те, й інше означає, що потрібно консультуватися з лікарем.

Якщо є можливість, варто зробити аналіз крові, подивитися, які зазвичай основні показники – це рівень цукру, глікозидного гемоглобіну.

Дуже інформативний аналіз саме з цукру.

Друге – це рівень холестерину, тільки не самого загального холестерину, а його фракцій. Холестерину низької щільності, ліпопротеїни низької щільності, ліпопротеїни високої щільності”, – порадив лікар.

Стійка зазначив, що ці показники, особливо ліпопротеїнів низької щільності, – поганий холестерин, якщо він перевищує 2,5 ммоль/л, це вже погано.

“Тобто стежити за цими показниками, тому що це показує, чи є проблеми з атеросклерозом, якщо є можливість ще зробити доплерографія, тобто досліджуються стінки судин, вони теж показують, наскільки у людини виражений атеросклероз”, – сказав Стойко.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні