Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПро шкідливий стаж і розмір пенсії

Про шкідливий стаж і розмір пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Робота за так званим Списком №2 шкідливих професій дає право на достроковий вихід на пенсію, але не впливає на її розрахунок.

«Мені 67 із половиною років. Маю стаж 27 з половиною років, з них понад 13 років – за Списком №2 (ливарник пластмас). 2004 року я звернулася по призначення пенсії на пільгових умовах. Але у достроковій пенсії мені відмовили. Вимагали підтвердити атестацію робочих місць, але таких документів я не знайшла і пільговий стаж мені не зарахували. Згодом я вийшла на звичайну пенсію, її розмір дуже маленький. Як довести, що я маю пільговий стаж, адже є всі записи, тільки немає даних про атестацію?

Коротченко Е., с. Маяки, Одеська обл.»

Ливарники пластмас дійсно передбачені так званим Списком №2 шкідливих професій. Така робота дає право на достроковий вихід на пенсію, але не впливає на її розрахунок. Якщо зараз ви доведете, що у вас є понад 10 років такого пільгового стажу, то це, на жаль, ані на копійку вашу пенсію не збільшить.

Додатково повідомимо, що якщо робота за Списками №1 або №2 здійснювалася після 1991 року, то шкідливий стаж справді підтверджується не лише довідками про пільговий характер роботи, а й результатами атестації робочих місць. На жаль, через відсутність атестації на деяких підприємствах багато людей не з власної вини позбавляються права на пільгову пенсію.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні