Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк оформити лікарняний під час війни – роз'яснення МОЗ

Як оформити лікарняний під час війни – роз’яснення МОЗ

Этот материал также доступен на русском языке
Порядок формування листа непрацездатності не змінився. Ви насамперед звертаєтеся за медичною допомогою і у разі наявності у вас тимчасової непрацездатності ваш лікар формує відповідний медичний висновок в електронній системі охорони здоров'я.

Хто формує листок непрацездатності?

Слід зазначити, що обов’язок формувати такі медичні висновки покладається безпосередньо на лікаря. Таким чином, не обов’язково звертатися до лікаря первинної медичної допомоги для цього, якщо медичну допомогу надавав лікар-фахівець.

Після формування лікарем відповідного медичного висновку воно буде направлено до Електронного реєстру листків непрацездатності.

Якщо ви є застрахованою особою і включені до Реєстру застрахованих осіб – в ЕРЛН сформується листок непрацездатності. Сформований листок непрацездатності буде доступний вам та вашому роботодавцю.

Для незастрахованих осіб листки непрацездатності не формуються, а документом, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності, є сформований лікарем медичний висновок.

Якщо ваш лікар не має технічної можливості сформувати медичний висновок в електронній системі охорони здоров’я, він може відкрити вам лікарняний у паперовій формі.

Як отримати виплату за листком непрацездатності?

Щодо отримання виплат за листками непрацездатності або допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, то вони також можуть бути опрацьовані та здійснені роботодавцем у встановленому порядку.

Водночас такі виплати можна отримати, навіть якщо роботодавець не може обробити ваші документи та подати заяву-розрахунок за місцем розташування через бойові дії.

Зверніть увагу, якщо ваше підприємство розташоване на території, де бойові дії не ведуться, отже, немає перешкод для формування заяви-розрахунку, роботодавець повинен призначити вам допомогу у певні терміни, незважаючи на військовий стан.

Для отримання виплат безпосередньо від Фонду соціального страхування України необхідно звернутися до будь-якого зручного для вас відділення Фонду.

З собою потрібно мати такі документи:

  • паперовий лист непрацездатності або номер е-лікарняного;
  • копії 1-4, 11-16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що засвідчує особу;
  • довідку про присвоєння РНОКПП (реєстраційного номера картки платника податків).

За наявності також надаються інші документи, що підтверджують право на пільги, розмір заробітної плати тощо.

Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи у цьому випадку не потрібна, проте може бути надана за наявності. Кошти перераховуються на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку, слідкувати за станом фінансування ви можете онлайн у телеграм-каналі Фонду – https://t.me/socialfund .

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні