П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк допомогти людині за контузії?

Як допомогти людині за контузії?

Этот материал также доступен на русском языке
Головною ознакою контузії вважається непритомність, і такий стан може тривати як кілька хвилин, так і кілька годин.

При обстрілі мирних міст України російськими військами існує ризик отримати контузію, або снарядний шок від вибухової хвилі. Контузія – це загальне ураження організму повітряною чи звуковою хвилею, а також травми при ударі об землю чи воду.

Головною ознакою контузії вважається непритомність, і такий стан може тривати як кілька хвилин, так і кілька годин.

Іншими ознаками контузії є: головний біль, нудота та блювання, тахікардія, втрата пам’яті, переломи та черепно-мозкова травма, а у тяжких випадках – ураження внутрішніх органів.

Як надати допомогу?

1. При наданні першої допомоги контуженої людини потрібно віднести у безпечне місце, покласти на спину та викликати швидку допомогу. В очікуванні лікарів потрібно перевірити дихання та пульс, а також ніс, рот та горло – туди може потрапити пісок чи земля.

2. Якщо при контузії людина отримала черепномозкову травму, потрібно зафіксувати шийний відділ хребта, визначити наявність свідомості та дихання. Якщо ран на голові немає, укрити постраждалого чимось теплим і не залишати на самоті до приїзду « швидкої » .

3. Якщо людина при контузії зазнала ран в області голови, потрібно накласти на них пов’язку, зігріти потерпілого і спостерігати за ним до приїзду лікарів. Крім того, у будь-якому випадку контужена людина, якщо вона перебуває у свідомості, потребує психологічної підтримки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні