П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіМОЗ розповіло, як надавати допомогу пораненим

МОЗ розповіло, як надавати допомогу пораненим

Этот материал также доступен на русском языке
Військові дії охоплюють дедалі більше міст та сіл України, тому надавати домедичну допомогу може випасти кожному з нас.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я.

Допомагайте лише за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека – пріоритет.

  1. Якщо ви маєте можливість, перемістіть потерпілого в безпечніше місце.
  2. Оцініть його стан. Перевірте, чи дихає він, у свідомості. Можна звернутися до людини з питанням, щоб визначити, чи вона свідома. Не натискайте на частини пораненого тіла, щоб визначити його стан. Нормальне дихання – це щонайменше 2-3 видихів період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 сек). Видихом вважається – підйом і опускання живота. Якщо потерпілий у свідомості, то необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає.
  3. Зверніться за номером «103» для екстреної бригади медичної допомоги.
  4. Зупиніть критичні (артеріальні чи венозні) кровотечі. Для цього використовуйте кровоспинний джгут, турнікет або тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет максимально вище за місцем кровотечі на кінцівки потерпілого. Правильно накладений кровоспинний джгут/турнікет припускає, що кровотеча зупинена. Також необхідно зафіксувати час його накладання. За відсутності засобів для зупинки кровотечі давіть на рану. Важливо: не переставайте тиснути на рану до приїзду медиків або накладання джгута/турнікета. Залежно від виду кровотечі зупинка тиску на рану може стати смертельною для людини.
  5. Забезпечте прохідність дихальних шляхів.
  6. Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з’явилися життєві ознаки, слід розпочинати серцево-легеневу реанімацію (СЛР).
  7. Тримайте пораненого у стабільному бічному положенні до приїзду медиків.
  8. Не залишайте постраждалого одного.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні