Знезараження посівного матеріалу можна проводити в гарячій воді (48-50 ° С) протягом 20 хвилин. Після цього його слід промити в холодній воді, а потім підсушити. Цей прийом дуже ефективний для овочевих культур сімейства капустяних.
Проти фомозу буряків, моркви насіння прогрівають довше – 30 хвилин, але при цьому знижують температуру до 40-45 або тримають 15 хвилин при температурі 52 про С. Вдаючись до термообробки насіння, слід користуватися термометром, щоб не перестаратися.
Від вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції насіння огірків та томатів знезаражують у 1-відсотковому розчині перманганату калію протягом 15-20 хв. Непоганий ефект дає замочування посівного матеріалу в 2-3-процентному розчині перекису водню, нагрітого до 38-45 о С протягом 20 хвилин, або в 20-процентному розчині соляної кислоти протягом 10-15 хвилин.
Бактерицидну властивість має сік алое. Перед застосуванням з цією метою листя алое слід попередньо витримати в холодильнику 5-6 діб при температурі +2 о С. З нього віджимають сік. Насіння занурюють у сік і витримують добу, після чого його підсушують.
Насіння редиски, дайкону та всіх видів капусти від таких інфекцій, як судинний бактеріоз та хибна борошниста роса, доцільно обробити у розчині часнику. Для цього треба перемішати 25 г товченого часнику в 100 мл води і в цю суміш опустити на годину насіння, потім промити і підсушити.
Дезинфекцію насіння огірків можна провести шляхом нагрівання його на сонці протягом кількох днів, розсипавши тонким шаром.
Читайте також:
Українці можуть отримати 1000 грн “Зимової підтримки” до 24 грудня і витратити їх на товари…
Ми звикли вважати, що будь-які овочі та фрукти корисні, але їхня реальна поживна цінність залежить…
Очистити гарбуз від твердої шкірки можна набагато швидше, ніж здається. Існує три прості способи, які…
У Державній міграційній службі повідомили, чи дійсні паспорти-книжечки і кому треба оформлювати ID-картку.
Крім тисячі Зеленського, українці зможуть отримати ще одну допомогу у розмірі 6500 гривень. Розповідаємо хто…
Квашена капуста — проста, недорога та дуже корисна заготівля, але інколи навіть досвідченим господиням вона…