Лариса та Олександр почали збирати свою колекцію і сьогодні на своїй присадибній ділянці вони вирощують 11 сортів батату, серед яких Порто Амарелло, Перпл, Японський, Маньчжурський, НБС, Бореград, Мохан, Тайнунг, Вінницький рожевий тощо.
Якщо раніше однією з головних страв була картопля, то сьогодні з раціону її майже витіснив батат, звичайно овочівники їдять і картоплю, але в мінімальних кількостях.
На власному досвіді вони переконалися, що батат набагато корисніший за картоплю, він не провокує тяжкість у шлунку, також немає проблем із зайвою вагою, більше того, його можна вживати навіть діабетикам.
Багато хто подумає, чому ж при таких корисних властивостях цю культуру не часто можна зустріти на українських городах. Справа в тому, що батат має певні тонкощі при вирощуванні, які багатьох просто відлякують, хоча насправді нічого складного немає.
Якщо картопля ми висаджуємо навесні безпосередньо в ґрунт, то батат потрібно пророщувати і розмножується він за допомогою зелених пагонів, що проростають із бульб. Зробити це можна на підвіконні у квартирі чи в будинку. На пророщування батат ставлять залежно від сорту у січні – лютому. Беруть звичайні овочеві ящики, застилають дно, щоб не висипалася земля і насипають ґрунт шаром 3-5 см, потім йде шар піску і вже на ньому розміщують здорові, без пошкоджень, бульби, їх треба злегка втиснути в землю та засипати зверху піском, щоб батат був до половини закритий.
На перших етапах бульби краще не поливати, досить просто розпорошувати воду з пульверизатора.
Надмірне зволоження може спровокувати гниття. Коли пагони досягнуть заввишки 10-15 см, Лариса та Олександр радять їх акуратно зрізати або відламати та відправити на вкорінення у пластикові стаканчики з родючою землею.
Розсаду висаджують у відкритий ґрунт на грядки-насипи (формують у вигляді невеликих валів), коли встановиться тепла погода та середньодобова температура буде на рівні +10 ° С.
Зазвичай висадку Лариса та Олександр Скопець проводять із середини і до кінця травня.
Батат не вимагає особливого догляду, потрібно лише спочатку видаляти бур’яни, а далі він розростеться так, що жодна травинка не проросте. Якщо звичайну картоплю постійно доводиться рятувати від колорадського жука, то батату він не страшний. А ось миші можуть їм поласувати, особливо їм подобаються солодкі сорти.
Збирати врожай можна за 2,5-3 місяці після посадки. Однак у сім’ї Лариси та Олександра ласувати соковитими плодами починають вже через 2 місяці після посадки на грядки.
Для зберігання батата не потрібен підвал, підійде звичайна комора або кімната, оптимальним температурним режимом буде +12-20 ° С. Якщо стовпчик термометра підніметься вище 20 градусів, батат почне сохнути, якщо нижче 12 – стане водянистим.
Читайте також:
Оксана Корольова
Кожна домашня рослина не лише прикрашає інтер'єр, але й приносить радість своєму господареві.
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…