Лариса та Олександр почали збирати свою колекцію і сьогодні на своїй присадибній ділянці вони вирощують 11 сортів батату, серед яких Порто Амарелло, Перпл, Японський, Маньчжурський, НБС, Бореград, Мохан, Тайнунг, Вінницький рожевий тощо.
Якщо раніше однією з головних страв була картопля, то сьогодні з раціону її майже витіснив батат, звичайно овочівники їдять і картоплю, але в мінімальних кількостях.
На власному досвіді вони переконалися, що батат набагато корисніший за картоплю, він не провокує тяжкість у шлунку, також немає проблем із зайвою вагою, більше того, його можна вживати навіть діабетикам.
Багато хто подумає, чому ж при таких корисних властивостях цю культуру не часто можна зустріти на українських городах. Справа в тому, що батат має певні тонкощі при вирощуванні, які багатьох просто відлякують, хоча насправді нічого складного немає.
Якщо картопля ми висаджуємо навесні безпосередньо в ґрунт, то батат потрібно пророщувати і розмножується він за допомогою зелених пагонів, що проростають із бульб. Зробити це можна на підвіконні у квартирі чи в будинку. На пророщування батат ставлять залежно від сорту у січні – лютому. Беруть звичайні овочеві ящики, застилають дно, щоб не висипалася земля і насипають ґрунт шаром 3-5 см, потім йде шар піску і вже на ньому розміщують здорові, без пошкоджень, бульби, їх треба злегка втиснути в землю та засипати зверху піском, щоб батат був до половини закритий.
На перших етапах бульби краще не поливати, досить просто розпорошувати воду з пульверизатора.
Надмірне зволоження може спровокувати гниття. Коли пагони досягнуть заввишки 10-15 см, Лариса та Олександр радять їх акуратно зрізати або відламати та відправити на вкорінення у пластикові стаканчики з родючою землею.
Розсаду висаджують у відкритий ґрунт на грядки-насипи (формують у вигляді невеликих валів), коли встановиться тепла погода та середньодобова температура буде на рівні +10 ° С.
Зазвичай висадку Лариса та Олександр Скопець проводять із середини і до кінця травня.
Батат не вимагає особливого догляду, потрібно лише спочатку видаляти бур’яни, а далі він розростеться так, що жодна травинка не проросте. Якщо звичайну картоплю постійно доводиться рятувати від колорадського жука, то батату він не страшний. А ось миші можуть їм поласувати, особливо їм подобаються солодкі сорти.
Збирати врожай можна за 2,5-3 місяці після посадки. Однак у сім’ї Лариси та Олександра ласувати соковитими плодами починають вже через 2 місяці після посадки на грядки.
Для зберігання батата не потрібен підвал, підійде звичайна комора або кімната, оптимальним температурним режимом буде +12-20 ° С. Якщо стовпчик термометра підніметься вище 20 градусів, батат почне сохнути, якщо нижче 12 – стане водянистим.
Читайте також:
Оксана Корольова
Пенсіонер Юрій Петренко вважає, що Пенсійний фонд незаконно перерахував його пенсію за двоскладовою формулою. Розбирається…
Відомий благодійний фонд оголосив про видачу грошової допомоги українцям. Хто її може отримати та як…
В Україні досить дивно вирахували норми прожиткового мінімуму для громадян. Так, жінці належить дві сукні…
Частина пенсіонерів можуть отримати спеціальні надбавки до пенсійних виплат від держави. Що саме передбачає пенсійне…
Вирішили заламінувати документ «про всяк випадок»? Можливо, дарма — це може стати причиною багатьох проблем.…
Неправильно обрана сіль здатна зіпсувати всю зимову заготівлю. Дізнайтесь, яку сіль не варто використовувати.