Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ Пенсійному фонді роз'яснили, у яких випадках зараховується закордонний стаж

У Пенсійному фонді роз’яснили, у яких випадках зараховується закордонний стаж

Этот материал также доступен на русском языке
Українці з набутим за кордоном стажем можуть отримувати пенсію в Україні, якщо з країною, в якій працювала людина, укладено договір про соціальне пенсійне забезпечення.

Які види міжнародних угод щодо пенсійного забезпечення діють?

Міжнародні договори з питань пенсійного забезпечення розподіляються на два типи:

  • за територіальним принципом;
  • за пропорційним принципом.

Територіальний принцип

Договори, що ґрунтуються на територіальному принципі, передбачають здійснення витрат на виплату пенсій тією державою, на території якої проживає отримувач.

Країни, з якими укладено угоду про пенсійне забезпечення за територіальним принципом : Білорусь, Вірменія, Казахстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан (учасники багатосторонньої Угоди про гарантії прав – громадян держав-учасниць СНД у сфері пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року) , Угорщина, Азербайджан, Грузія, Молдова, Монголія, Румунія.

У разі переїзду пенсіонера переведення пенсії за новим місцем проживання не проводитиметься та взаєморозрахунки між державами не будуть проводитись.

Призначення та виплата пенсії у такому разі регламентується законодавством держави, на територію якої переселилася особа.

Тобто територіальний принцип передбачає зарахування закордонного стажу як стажу, отриманого в Україні .

При цьому ПФУ бере до уваги як напрацьований за кордоном стаж, так і заробітну плату, отриману в іншій країні.

Зарплата, отримана за кордоном, починаючи з 1 липня 2000 року, обов’язково враховується під час призначення пенсії.

Якщо виплати провадилися в іншій валюті, то при призначенні пенсії Пенсійний фонд перераховує їх у гривні відповідно до курсу НБУ на дату виникнення права на пенсію.

Виняток із цього правила становлять 2 країни:

  • Білорусь;
  • Молдова.

Угоди з цими країнами передбачають, що для розрахунку пенсії враховується лише стаж, придбаний на їхній території, проте зарплати не враховуються.

Пропорційний принцип

Договори, що ґрунтуються на пропорційному принципі, передбачають призначення та виплати пенсії договірною стороною за відповідний страховий (трудовий) стаж, придбаний пенсіонером виключно на її території.

Стаж, придбаний на території іншої країни, враховується лише для визначення права на отримання пенсії і не впливає на її розмір.

Країни, з якими укладено угоду про пенсійне забезпечення за пропорційним принципом : Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Португалія, Словаччина та Чехія.

У разі переїзду пенсіонера на постійне місце проживання до цих держав ПФУ продовжуватиме переводити призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у доларах США або євро.

Список країн, з якими Україна має угоди про пенсійне забезпечення, поступово розширюватиметься.

В даний час роки роботи в Італії, Франції та Німеччині у страховий стаж не враховуватимуться. Однак угоди вже підписані та очікують на ратифікацію з Німеччиною та Ізраїлем.

Читайте також:

Джерело: biz.nv.ua

Нове на сайті