П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк живуть пенсіонери в Італії?

Як живуть пенсіонери в Італії?

Этот материал также доступен на русском языке
Італія - одна з країн, яка нещодавно змінила пенсійне законодавство з метою врегулювання економіки та стабілізації надходження відрахувань до державного пенсійного фонду від працездатних громадян цієї держави.

Розмір мінімальної та максимальної пенсії

Розмір пенсії безпосередньо залежить від трудового стажу та регіону. Мінімальна пенсія дорівнює 780 євро, а середня пенсія – 1200 євро, максимальна пенсія обмежена сумою 15000 євро, такі виплати одержують колишні урядовці.

Вийти на заслужений відпочинок італійці можуть у середньому у 66 років, але поступово цей вік збільшуватиметься. А все тому, що сьогодні на 1 працюючого припадає 3 пенсіонери.

Також є можливість дострокового виходу на пенсію, головною умовою є наявність необхідного стажу.

В Італії є два види пенсії

В Італії розгалужена система пенсійного забезпечення.

Кожен резидент та громадянин може претендувати на один із типів виплат:

1.Трудові – заслужені протягом трудової діяльності:

  • з вислуги років;
  • по старості;
  • за результатами міждержавної конвенції між Італією та іншими країнами у рамках взаємозаліку трудового стажу відпрацьованого у різних країнах;
  • надбавки до виплат за старістю.

2.Соціальні виплати передбачають, виділення допомоги тим, у кого виникли проблеми з отриманням достатнього для проживання доходу.

  • по старості;
  • з інвалідності;
    внаслідок втрати годувальника;
  • виплати сім’ям, які мають низький дохід;
  • виплати людям похилого віку, які мають низький дохід.

Соціальні пільги для пенсіонерів

Італійські пенсіонери не мають широкого набору пільг, але на деякі доплати можна розраховувати. Громадяни та резиденти старші 75 років з річним доходом 6720 євро не платять за підключення до телевізійних мереж.

Якщо пенсіонер отримує менше 13049,14 євро на рік, йому додатково доплачують 655 євро в липні. Заявку на доплату подають у муніципальні патронати або на веб-сайті INPS.

У деяких містах, наприклад, Мілані пенсіонерам надано знижки (30%) на проїзд у громадському транспорті.

Скільки потрібно для нормального життя?

Із сум понад 449 євро пенсіонери сплачують прибутковий податок. Так, із щомісячної пенсії у 1500 євро доведеться віддати 4000 євро щорічного податку.

Для тих, у кого є утриманці, податок зменшать, але не скасують. Працювати офіційно пенсіонерам не вигідно. Заробітна плата згідно із законом додаткове джерело доходу та оподатковується 70%.

Багато пенсіонерів в Італії отримують близько 2000 євро, якщо житло викуплено цієї суми цілком вистачає для відвідування ресторану раз на тиждень, покупки побутової техніки, зустрічей з друзями в кафе. Для пенсіонерів організують екскурсії та круїзи за пільговою ціною.

Самотні пенсіонери, які хочуть заощадити на утриманні просторих власних будинків або квартир шукають компаньйонів для проживання, здатних сплатити частину витрат.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як живуть пенсіонери у Німеччині.

Джерело: news.eurabota.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні