Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЦіни на продукти в Україні в 2022 році зростуть більше, ніж тарифи

Ціни на продукти в Україні в 2022 році зростуть більше, ніж тарифи

Этот материал также доступен на русском языке
У 2021 стався стрибок цін на енергоносії, у новому 2022 році, за прогнозами експертів, найбільше зрстуть ціни на продукти.

Ціни на продукти в Україні у 2022 році злетять до небес, зростуть більше, ніж тарифи. Витрати на їжу – основна стаття у бюджеті більшості українських сімей (близько 40%).

Для бідних верств населення ця цифра може сягати 60% і більше. І якщо на комуналці можна економити або платити частинами, то купувати продукти потрібно постійно.

Ціни на продукти: подорожчало все

За підрахунками експертів, лише овочі з “борщового набору” на кінець 2021 року зросли в ціні на 30-50%. Подорожчали крупи, хліб, молочні продукти, олія, м’ясо та сало. Всі ці стратегічні для українців продукти становлять частину їхнього раціону.

Зростання цін на продукти пов’язане не тільки з подорожчанням цін на газ, хоча взимку 2021 року це стало ключовим фактором того, чому багато підприємств змушені припинити свою роботу. Адже від вартості газу залежить вартість мінеральних добрив, пального для машин та комбайнів тощо.

Вже закрилася велика кількість вітчизняних теплиць, де вирощують овочі для прилавків магазинів. Вже навесні ми побачимо наслідки – продовольства буде вироблено менше і коштуватиме воно дорожче. Закриваються і деякі молокозаводи та кондитерські підприємства.

Ціни на газ у Європі наприкінці грудня перевищили $2000 за тисячу кубометрів, встановивши абсолютний рекорд за всю історію біржових торгів. Ціни на нафту стали найвищими за останні п’ять років – $75–80 за барель. Ціни на вугілля у жовтні 2021 року на американських біржах встановили рекорд майже $270 за тонну.

Щоб не допустити економічного колапсу, уряд може допомогти підприємствам та знизити податки на їжу. Йдеться про ставки ПДВ на продукти харчування – ті 20% від ціни, яку ми платимо при покупці всіх продуктів. Якщо ставку ПДВ тимчасово на один рік встановити на рівні 0% на ключові продукти для українців, це буде значна допомога.

Наприклад, якщо зараз кілограм гречки коштує 50 грн, то з ПДВ 0% він коштуватиме менше ніж 42 грн. Тобто зростання цін можна нівелювати тимчасовим зменшенням ПДВ і, таким чином, полегшити життя людей в умовах інфляційної кризи та зняти соціальне напруження у період інфляційної кризи.

Про намір застосувати 0% ставку ПДВ із 1 лютого для продуктів харчування вже оголосила Польща. У податковому законодавстві ЄС взагалі прямо передбачено можливість встановлювати знижені ставки ПДВ для соціально важливих товарів. І європейські країни активно цю можливість використовують.

Читайте також:

Джерело: gordonua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні