Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКалина червона: вирощування та користь для здоров'я

Калина червона: вирощування та користь для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Без калини – немає України, ця рослина раніше росла у кожному дворі. Весною вона прикрашала все навколо своїми білими суцвіттями, а восени – яскраво-червоними ягодами, які є справжньою панацеєю від багатьох хвороб.

Збирають урожай калини зазвичай після перших заморозків, тоді ягоди стають солодкими та ароматними, якщо ж їх зірвати раніше, то вони будуть гіркуватими на смак.

На півдні висаджуємо восени, на півночі – навесні

Саджати калину можна як восени (певно найкращий час для південних регіонів), так і навесні (для північних), відступаючи між чагарниками 2-3 м. Перед посадкою саджанець необхідно укоротити до висоти 10 см, але на ньому має залишитися чотири добре розвинені бруньки. Для кращого контакту кореневої системи з ґрунтом, а значить хорошого приживання, присипане землею коріння доцільно обтиснути руками або ногою і полити. У період зростання саджанця калини його доглядають так як і за іншими садовими культурами – здійснюють регулярний полив, прополку, мульчують пристовбурні кола.

Обов’язково формують рослину в пропорційний кущ, залишаючи для розвитку п’ять-сім вдало розташованих пагонів. Навесні видаляють гілки, спрямовані всередину куща і ті, що сильно виступають з крони.

Обрізка калини покращує плодоношення

На 3-4-й рік калина починає давати плоди. Плодоносить традиційна українська культура щороку та рясно. Тому з першого року плодоношення її рекомендується підгодовувати двічі на сезон. Перше підживлення проводять сечовиною або аміачною селітрою (15-20 г на квадратний метр пристовбурного кола). Друге – в останні числа липня або в перші числа серпня – нітрофоскою (20-30 г на квадратний метр). Один раз на два-три роки восени вносять гній або компост, калійну сіль (20-30 г) та суперфосфат (30-50 г на квадратний метр).

Важливою складовою догляду цієї культури є поливи. У сухі періоди літнього сезону її необхідно зрошувати рясно, особливо під час цвітіння, активного зростання пагонів, на початку дозрівання ягід. У міру старіння на рослині дрібнішають розмір суцвіть, кількість та маса плодів.

Тому калину з 7-9-річного віку рекомендується щороку оновлювати, видаляючи дві-три старі гілки та залишаючи сильні прикореневі пагони. Через 15 років рослину рекомендується міняти повністю.

Найкращі способи зимового зберігання

Різні сорти калини дозрівають у різні терміни – одні у вересні, інші у жовтні. Але на будь-якому сорті ягоди рекомендується знімати після перших заморозків, коли вони стануть солодшими. Кетяги слід зрізати секатором, укладати в невеликі дерев’яні ящики. І в них перевозити до місця переробки чи зберігання.

Зберігати ягоди можна різними способами. Найпростіший – зв’язати в пучки і повісити на балконі, веранді, горищі. Там же можна тримати ягоди, просто розклавши їх по лотках. Багато хто ставить лотки в холодильник. Не зриваючи з ґрон, ягоди можна заморозити. А якщо відокремити від гілочок, слід перетерти з цукром або медом. Якщо калину не перетирають, а закладають на зберігання у цілому вигляді, її не миють. І лише перед вживанням обполіскують і знімають із гілочок.

Взимку з калини готують відвари, вживають у їжу у свіжому вигляді, додають у компоти та киселі. Зі свіжих ягід готують сік, наливку, оцет. Варять варення, роблять желе та пастилу, сироп. І навіть додають в оливкову олію для присмачування останньої. Ягоди калини дуже корисні. Вони багаті на залізо (6,1 мг/100 г), калій (179,5-320 мг/100 г), магній (17,5 мг/100 г), кальцій (40,5 мг/100 г). Містять цукри, пектинові речовини, органічні кислоти, аскорбінову кислоту (від 29 до 138 мг/100 г), каротиноїди (1,4-2,5 мг/100 г), вітамін Е (близько 2 мг/100 г).

Калина з цукром від застуди та гіпертонії

Найчастіше українські господині готують калину, перетерту із цукром. На 1 кг ягід беруть таку ж кількість цукру. Ягоди відокремлюють від гілочок і добре промивають під проточною водою. Потім розстеляють їх на чистий рушник і дають висохнути. Перекладають чисту калину в миску та подрібнюють блендером. Якщо цього кухонного приладу немає в будинку, можна пропустити калину через м’ясорубку.

Пюре, що вийшло, протирають через сито, щоб відділити кісточки. Калину засипають цукром, добре розмішують та викладають у простерилізовані банки, закривають кришками. Зберігати калину з цукром можна у холодильнику чи підвалі.

Калина з цукром – відмінний протизапальний, жарознижувальний, сечогінний, зміцнюючий та антисептичний засіб. Головне, запам’ятайте, що калину не можна класти в окріп, всі її корисні властивості випаруються.

Також через те, що калина знижує артеріальний тиск, з обережністю її потрібно вживати гіпотонікам.

Вирощуйте калину, вводьте її у свій раціон та будьте здорові!

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні