Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяСкільки овочів та фруктів їсти за день?

Скільки овочів та фруктів їсти за день?

Этот материал также доступен на русском языке
У порадах щодо здорового харчування часто трапляється рекомендація вживати щодня овочі та фрукти у певній кількості порцій.

Скільки це – одна порція?

Порція виражається у певних кількостях – зазвичай близько 80-100 грамів їстівних частин овочів або фруктів (крім непридатної шкірки, огризків, кісточок).

Ось приклади порцій:

– середнього розміру фрукт (овоч), наприклад, яблуко, банан (великий), помідор або

середня морква;

– 2 мандарини або половина грейпфрута;

– 0,5 склянки дрібних ягід, наприклад, чорниці;

– 0,5 склянки нарізаних свіжих або приготованих овочів (фруктів);

– склянка – для свіжих салатів та інших листових овочів. Листові овочі після термічної обробки розраховують так само, як інші приготовані овочі (тобто одна порція = 0,5 склянки).

Скільки порцій нам треба їсти?

Є думка, що за день потрібно з’їдати п’ять порцій овочів та фруктів (мається на увазі: три порції овочів та дві порції фруктів). Така кількість – близько 400-500 грамів овочів, фруктів та ягід – це необхідна мінімальна норма для середньої дорослої людини на день. Що стосується картоплі, вона в ці 400 грамів не входить.

Намагайтеся їсти рослинні продукти під час кожного вживання їжі та додавати їх у перекуси. Протягом тижня бажано використовувати всі доступні овочі та фрукти. Це забезпечить надходження в організм оптимальної кількості корисних речовин та їхрізноманітності.

Світлана Фус, лікарка-дієтолог

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні